2024-03-03, 11:26
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.4
Tak masz rację Emmi też mnie niepokoją te mody psychologiczne. Tym bardziej że i w psychologii wiele spraw jest jakby wyciszanych. Takie mam wrażenie. Inne nagłaśniane wg jakiegoś ukierunkowanego spostrzegania.
Przypomina mi się zdjęcie, które kiedyś pstrykłam na ulicy na jakimś festynie. Facet zdolniasty zresztą, rzebił drewnianego kwiatka piłą mechaniczną. Okoliczności i otocznie narzuciły mi skojarzenia, że tak wygląda nasz świat.
Skąd się to bierze? Z bezkrytycznego podejścia do wiedzy? Złudzenia, że jeżeli coś tam wiem to już wiem wszystko. To jak z malowaniem. Ot namaluję coś wezmę farby, noż umiem malować i tam obrazek jak talala. I tak patrzę bo jeden mi stoi przed oczami. Cholera lewa powieka krzywa a nos lekko świśniety A jak malowałam nie zauważyłam. Tak że herbatka to jest geniusz malowania, a ja to mogę nawyżej do przedszkola się w tym celu udac I w tym bałaganie w postrzeganiu ludzkość wybiera się na Marsa a nie wie co ma koło siebie.
Nie wiem czy nawet tak potrafię z tymi krótkimi zdaniami, bo prawdę mówiąc to ja się skracam. No bo to trzeba sie naklikać, a czasem literówka się zrobi bo np klawiszek nie zareaguje na moim starym kompie. No i nie buduje tu jakowejś narracji z wypracowaniem jakimś a pisze całkiem na zywo. A na żywo to mysli latają z kąta w kąt i czasem mogą się wydawać bez uzasadnienia.
Haha porównując to weź taką pralkę automatyczną, ma różne opcje i coś ci zaczyna migac a nie wiesz co, bo głupia pralka nie wyartykułowała ze swojego istnienia że za nim kryje się cały system, a my się na tym w ogóle nie znamy. Na dodatek nie chce nam się rozkminiac o co w tym chodzi. No ale pralka to pralka i będzie migac póki jej się dopływ prądu nie wyłączy.
Co do doceniania tego co polskie, to już są efekty niedoceniania. Jeżeli kogoś to pocieszy, to Niemcy zrobili ten błąd wcześniej, nie doceniając tego co niemieckie. A oni też mieli swoje plusy, niestety myślę że wiele rzeczy utracili. Bo niemcy z roku 74 a dziś to jest całkiem inny kraj.
|
|
|