2024-06-06, 09:38
|
|
Raczkowanie
|
Do wszystkich, którzy palili i nie palą (analogi, e papierosy)
Witam wszystkich
Paliłam papierosy. Przez ok 10 lat papierosy zwykłe, później przez ok 7 lat e-papierosy. Przy elektryku zwykłe papierosy dla mnie praktycznie nie istniały. Moje ostatnie 2 tygodnie palenia to epizod z IQOSem.
Jeżeli chodzi o elektryka, to moc nikotyny, którą używałam to było 3 albo i nawet to stężenie było mniejsze. Z tym, że elektryka tak naprawdę paliłam bez ograniczeń, ciężko to przeliczyć na ilość zwykłych papierosów.
Postanowiłam rzucić palenie. Rzucić elektryka. Pierwsze podejście nie było udane. Przy drugim podejściu wsparłam się Tabexem. I tak 13.05. zapaliłam ostatniego IQOSa i od tego czasu nie dostarczyłam nikotyny do swojego organizmu. Pierwsze 2 tygodnie to okropny ból głowy, ale minęło.
W czym rzecz? Zastanawiam się nad metabolizmem.
Jestem osobą szczupłą, zdrowo się odżywiam, uprawiam regularnie sport. Ale szczerze boję się przytyć. Słyszałam, że po rzucenia palenia zwalnia metabolizm i niektórzy mimo, że nie podjadają i nie zastępują palenia przekąskami to i tak tyją, z powietrza, bo metabolizm zwalnia. Czy tak samo jest w przypadku e papierosów? Nigdzie w internecie nie znalazłam na ten temat informacji, możliwe, że jest to jeszcze nie przebadane. Ale może ktoś ze swojego doświadczenia lub z doświadczenia znajomych mógłby się w tym temacie wypowiedzieć?
I jeszcze jedna kwestia - zaparcia. Moje jelita nie współpracują ze mną. Są dni, że bez problemu działają a są takie, że nic a nic a do tego wzdęcia i brzuch jak balon co przekłada się na moje samopoczucie fizyczne i psychiczne w negatywny sposób.
Jeżeli są wśród Was byli palacze zarówno papierosów zwykłych jak i elektryków to prośba - dajcie znać jak to było z Wami po rzuceniu, w kwestii wagi, metabolizmu, zaparć.
|
|
|