2024-09-24, 08:56
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dylemat - czy pasażer ponosi odpowiedzialność za szkodę?
Cytat:
Napisane przez Elis1994
Dziękuję za odpowiedzi. Argumentem kolegi jest, że ja "bardziej chciałam wyjechać na wyjazd" i że ja "nalegałam na wypożyczenie skutera" oraz, że ja wynajęłam go na swoje wyłącznie nazwisko. Z moich doświadczeń wynikało dotąd, że to kierowca ponosi pełną odpowiedzialność bo przecież ja kierownicy nie dotknęłam i bezpośrednio się nie przyczyniłam do wypadku. Ten argument w ogóle nie trafia i powstał z tego wszystkiego olbrzymi, przykry problem. Co byście zrobiły na moim miejscu?
|
Jak skuter był wynajęty na Twoje nazwisko to wypożyczalnia raczej będzie dochodzić zwrotu kosztów od Ciebie, podpisując się wzięłaś odpowiedzialność za sprzęt i pewnie mają to zapisane w regulaminie. Jeśli masz kopię tego co podpisałaś albo ich regulamin jest na stronie poczytaj czy nie mieli zapisu o zakazie udostępniania wypożyczonego skutera innej osobie, bo wtedy pokrywasz 100% szkód.
Argumenty kolegi żenujące i nie wiem jak potoczy się Wasza znajomość przez tę sytuację, ale skoro pożyczyłaś skuter na swoje nazwisko a on kierował to raczej Ty męcz go żeby dorzucił się.
|
|
|