Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dylemat - czy pasażer ponosi odpowiedzialność za szkodę?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2024-09-24, 08:56   #7
Aelora
Wtajemniczenie

Dot.: Dylemat - czy pasażer ponosi odpowiedzialność za szkodę?

Cytat:
Napisane przez Elis1994 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi. Argumentem kolegi jest, że ja "bardziej chciałam wyjechać na wyjazd" i że ja "nalegałam na wypożyczenie skutera" oraz, że ja wynajęłam go na swoje wyłącznie nazwisko. Z moich doświadczeń wynikało dotąd, że to kierowca ponosi pełną odpowiedzialność bo przecież ja kierownicy nie dotknęłam i bezpośrednio się nie przyczyniłam do wypadku. Ten argument w ogóle nie trafia i powstał z tego wszystkiego olbrzymi, przykry problem. Co byście zrobiły na moim miejscu?
Jak skuter był wynajęty na Twoje nazwisko to wypożyczalnia raczej będzie dochodzić zwrotu kosztów od Ciebie, podpisując się wzięłaś odpowiedzialność za sprzęt i pewnie mają to zapisane w regulaminie. Jeśli masz kopię tego co podpisałaś albo ich regulamin jest na stronie poczytaj czy nie mieli zapisu o zakazie udostępniania wypożyczonego skutera innej osobie, bo wtedy pokrywasz 100% szkód.
Argumenty kolegi żenujące i nie wiem jak potoczy się Wasza znajomość przez tę sytuację, ale skoro pożyczyłaś skuter na swoje nazwisko a on kierował to raczej Ty męcz go żeby dorzucił się.
Aelora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując