Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zagroda babuszki cz.5
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2024-09-27, 08:36   #315
lenifa
Zakorzenienie

Dot.: Zagroda babuszki cz.5

O nie, nic jej nie sadzę na terenie co wiem, że ona ma coś zaplanowane. Nie zrobiłabym jej tego, bo ma swoją wizję. Ma po prostu teren podmoknięty, gdzie nic nie planuje. Jest to teren zalewowy rzeki. I ja wiem że tam moge póki co, coś uskutecznić. Jest jeszcze lasek, który ma zostać. Wcześniejsza właścicielka onego kawałka działki, kochała zioła i ona już tam w tym obszarze coś podziałała. Tak, że są np czeremchy i jest duża różnorodność drzew, które ja sama bardzo cenię. Tak, że nie jest tak, że ja się wtarabaniam jej w coś. Ani w kwestię budowy domu, ani w jego plany ani nawet w to co koło domu. Owszem powiem, że np widzę róże cukrowa w granicach działki. Póki co odpadła, ale rokitnik był inicjatywą córy i bardzo mi się pomysł spodobał.

To, że tak jest i że jest takie przekonanie ludzi nie wzięło się z kosmosu, a ma swoje przyczyny. Dane pokolenie przyzwyczaja się do sytuacji w jakiej wyrosło i wszystko co inne może być dziwactwem. Trudno ludziom przeskoczyć samego siebie w tej kwestii. Tak jak mnie trudno nauczyć się grać na fortepianie, bo nie miałam jako dziecko nikogo koło siebie, kto by miał chociaż cień takiej chęci.

Ludzie się izolują, robią co uważają. Są okoliczności gdzie to nawet jest konieczne. Ale człek jest jakoby nie było istotą społeczną. relacje są bardzo złożone. Sa też typy charakterów.któe same z siebie unikaja takiego angażowania się w relacje. jeżeli do tego dojdzie jakiś tam proces wychowawczy czasem, może się przekształcić w unikanie interakcji społecznych w ogóle. Sa tacy którzy relacje mają wpisane w swój charakter i to tez może się skończyć niedobrze. Wszystko jest złożone.

Natomiast z całą pewnością bardzo dużo w tym obszarze się zmienilo. I Internet jest jednym z tych "cuś" rzeczy. Że tak powiem sporo ważącą.
I mimo, że łatwiej nawiązać relacje sa one bardzo powierzchowne. Też z różnych powodów. Pomijając kwestie ludzkich charakterów, jest jeszcze ciałko migdałowate... I mnóstwo bądź czego.Pisałam o rzeczach które wynikają tylko z sytuacji cywilizacyjnej że tak powiem. A to fragment calości.

Żyjemy w takiej a nie innej cywilizacji. Patrząc na to historycznie. Cywilizacje co jakiś czas upadają. I nie jest tak, że ci ludzie co zyli kiedyś tam to byli prymitywni i nie myśleli, albo jeszcze nie zrobili takich czy innych wynalazków. To my chcemy tak myśleć. A takie myślenie jest ogromnym błędem. Za kilka tysiącleci ocenia to nowi archeolodzy Jak jeszcze będzie co oceniać.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2024-09-27 o 08:52
lenifa jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując