2024-10-09, 09:58
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy uczciwie dzielimy się finansami w związku?
Cytat:
Napisane przez kacper1316
Stąd właśnie ten wątek. Bo powoli zaczynam dojrzewać do tego żeby mieć ten swój własny honor.
De facto utrzymuję go i zapewniam mu tak samo wygodne życie jak przed wzięciem auta, a prawnie nie mam ani auta... ani kasy na koncie. 
|
No ja bym się tak nie rozpędzała. Wymagana od partnera opłat jak za wynajem owszem, jest słabe, ale takie pakowanie się do kogoś na mieszkanie, życie z kosztami jak na swoim, również.
Ja jestem po drugiej stronie barykady - to ja dostałam mieszkanie. Mój partner słowem nie pisnął jak kupowałam całe wyposażenie ze wspólnych pieniędzy, bo od razu było wiadomo, że zamieszkamy tam wspólnie. Tyle, że on nie miał obaw, że w razie "w" zostanie na lodzie, bo już wtedy mieliśmy więcej wpsólnych rzeczy, które przy rozstaniu trzeba by było rozliczyć (jak samochód na przykład).
Ogólnie dziwi mnie taki podział na moje-twoje w wieloletnich związkach. Jak wiem, że roztsania są różne, ale kurcze spodziewać się najgorszego po osobie, z którą spędziło się tyle czasu? Gdybym się rozstała z moim, nawet przez jakąś jego zdradę, to honor by mi nie pozwolił na jakies odgrywanie się finansowe. Siadamy, dzielimy i każde w swoją stronę tyle.
|
|
|