2024-12-11, 15:28
|
|
Przyczajenie
|
Rutyna pielęgnacyjna - prośba o pomoc w ułożeniu.
Cześć Dziewczyny !
Zwracam się z prośbą do tych z Was, które już trochę siedzą w temacie pielęgnacji i na pewno mają wiedzę o wiele większą niż moja. W moje ręce, z różnych okazji/powodów, wpadło ostatnio kilka kosmetyków.
Chciałabym ułożyć z nich rutynę pielęgnacyjną, ale nie bardzo mam pojęcie jak, a nie chcę sobie zrobić bubu na twarzy 😅... Oczywiście planuję najpierw przeprowadzić tzw. patch testy. Ważne: nigdy nie stosowałam kwasów ani retinolu.
Kilka informacji o mojej skórze twarzy: 37 lat, sucha, a momentami nawet bardzo sucha (głównie za sprawą niedoczynności tarczycy/Hashimoto), z lekko rozszerzonymi porami na nosie i w okolicach (w stronę policzków i między oczami), z lekkimi zmarszczkami poziomymi na czole (podejrzewam, że będą praktycznie niewidoczne, gdy skóra będzie bardziej nawodniona i lekko napięta), przebarwieniami po pryszczach głównie na linii żuchwy/brodzie, gdzie też pojawiają mi się jakieś niespodzianki w okolicach okresu lub w stresowych sytuacjach. Mieszkam na Wyspach, na północy, gdzie słońca jest jak na lekarstwo i zazwyczaj mocno wieje.
MÓJ CZĘŚCIOWY PLAN
1. RANO
- CeraVe Hydrating Cream-to-Foam Cleanser (codziennie)
- Czy coś przed następnym krokiem?
- serum z wit. C Sunday Riley (codziennie)
- krem z filtrem CeraVe (codziennie)
2. WIECZÓR
- CeraVe Hydrating Foaming Oil Cleanser (codziennie)
- CeraVe Hydrating Cream-to-Foam Cleanser (codziennie)
- serum z retinolem (raz w tygodniu, w czwartki)
- Co dalej po oczyszczaniu w dni bez serum z retinolem?
MOJE PYTANIA
1. Kosmetyki będę wprowadzać stopniowo, żeby w razie czego wyłapać czy coś mi nie służy. Czy tygodniowy odstęp jest OK? A może powinien być dłuższy?
2. Których produktów nie łączyć? Pewnie serum z retinolem i peelingu kwasowego, ale czy jakichś jeszcze?
3. Czy jest coś, czego w tym zestawie BEZWZGLĘDNIE brakuje (np. jakiegoś toniku)? Nie chcę inwestować w niepotrzebne produkty, póki co chcę się nauczyć/zacząć od podstaw.
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki itd. ☺️❤️!
|
|
|