2024-12-20, 23:00
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niepełnosprawni są szczęśliwi, a ty nie
Zacznijmy od tego że duża część nawet większość osób która mówi o tym jak być szczęśliwym i udziela tych wszystkich rad nie potrafi poradzić sobie wewnątrz siebie ze swoimi troskami i taki ułamek szczęścia widzi jedynie w tym że komuś pomoże czy doradzi.
Ja wygrałam z rakiem, jestem szczęśliwa bo żyje i jestem zdrowa ale jestem nieszczęśliwa w swoim życiu. Nie mówimy o mnie, ale kurcze każdy ma prawo do bycia nieszczęśliwym. Doskonale rozumiem Twoją frustrację tym że ktoś ci wmawia że ty nie masz prawa do skutku bo ktoś ma gorzej a sobie radzi. Po pierwsze nikt nie wie czy ktoś ma gorzej bo nikt nie wie co jest w Tobie, w twoim sercu i głowie a po drugie nikt nie wie czy ta inna osoba naprawdę sobie radzi czy robi dobrą minę do złej gry.
Jak sobie z tym radzić?
Jeszcze nie odkryłam, na razie stosuję zasadę nie mówić o swoich myślach i problemach ludziom którzy nie są w stanie tego pojąć a nie zależy im na tym by po prostu nas wesprzeć i choćby przytulić czy wysłuchać i milczeć.
Szczęścia mi tą metoda nie da, ale jestem introwertykiem i takie wyłączenie kabelków do niektórych osób czy zbycie uśmiechem bo przecież skoro jesteś taki mądry to sobie dalej bądź ale beze mnie jest nawet przyjemne. Mądrzy odbiorcy wyciągają z tego wnioski i lekcje, ci inni nie powinni nas obchodzić
|
|
|