Dot.: Nieszczęśliwe życie z mężem
" Bardzo mnie to martwi, próbowałam rozmawiać z nim ale bez rezultatu. Od kilku miesięcy pogorszyły się między nami relacje, mam wrażenie, że mąż źle mnie traktuje, wręcz jak wroga i bardzo mi z tym źle... Praktycznie ze mną nie rozmawia, zbywa mnie gdy ja chcę porozmawiać, niemożliwością jest robienie z nim jakiś dalszych planow, rozmowa o dalszej przyszłości, wspólnych celach. Najgorsze jest to, że często wprowadza ciche dni, nie odzywa się do mnie jeśli coś źle zrobię czy źle powiem. Potrafi nawet przez tydzień nie powiedziec do mnie ani słowa a nawet unikać kontaktu wzrokowego. Przez sytuację w związku czuję, że wariuję, często zastanawiam się czy jestem normalna, czy może ja źle reaguję, gdzie popełniłam błąd... Taka huśtawka odbija się też na dzieciach, niekiedy jestem podenerwowana i nie mam do nich cierpliwości, podnoszę głos, płaczę przy nich. Wtedy mąż jeszcze mnie dobija i oskarża o to, że zachowuję się jak wariatka, że denerwuję dzieci.
Droga Wero, to co robi Twoj mąż wobec Ciebie, techniki manipulacyjne jakie stosuje to gaslighting, odbiera Ci poczucie własnej wartości, poczucie bezpieczeństwa, prawidłowy osąd sytuacji. Poczytaj o tym. Jesteś w pewnej izolacji, zależna materialnie od niego, więc podatna na manipulacje. Nie możesz być bierna, bo on wygra.
|