2025-05-06, 20:04
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Leki SSRI a skóra, wygląd
Cytat:
Napisane przez Elinkaa11
Witaj, wiele pewnie nie pomogę poza słowem wsparcia. Wada dodatnia na pewno była cięższa do zoperowania niż ujemna, bo w ujemnej rogówkę trzeba ścienić i zakres możliwych do zoperowania wad jest większy, więc pewnie taki efekt jaki masz przy dodatniej wadzie "wchodził w ryzyko", rozumiem też jak jak różnica w korekcji obu oczu może być denerwująca i "rozwalać głowę". Rozumiem, że mówisz o soczewce kontaktowej, czy po samej operacji możesz używać czy teraz bardziej przeszkadza Ci problem suchego oka? (na suche oko i soczewki polecam krople żelowe np. hialeye emulsja albo systane, efekt milion razy lepszy niż zwykłe płynne).
Co do lekór SSRI brałam kiedyś jedne ale nie miałam takich skutków ubocznych, ale jednak spodziewałabym się ich po stosowaniu a nie po przerwaniu stosowania.
Z innych poza kremami ważnych aspektów na nawilżenie skóry to chyba standardy: dużo wody, omega 3, olej lniany, jakieś inne suple olejowe np. olej z wiesiołka?
Może sprawa z suchą skórą być niezależna od innych czynników, byłabyś w stanie opisać jak to wygląda? Ja miałam taką sytuację, że nagle zrobiłam się cała bardziej sucha, plus oczy, plus takie czerwone łuszczące się plamy na twarzy, ja miałam głównie na powiekach niestety... Nie dostałam jasnej diagnozy ale to był prawdopodobnie rzut atopowego zapalenia skóry. Myślę, że może być powiązane ze stresem czy depresją. Może warto odwiedzić dermatologa? Chociaż powiem Ci, że mnie jakoś nie mogli zdiagnozować...
|
Uszczypne skore np na dłoni to robi sie taki biały nalot i sypie sie. Do tego oczy są czerwone podraznione. Pije bardzo duzo wody, biore omega 3 ale to jak piach w wode. Wlosy takze miałam zawsze takie geste fajne a teraz takie byle jakie bez "polotu" a duzo osob mi zazdroscilo. Nie wiem czy to wynik lekow ktore zresztą odstawione zostaly jakies nie całe 2 miesiace temu czy moze sama nerwica. Jestem wrakiem czlowieka
|
|
|