2025-06-20, 20:17
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Seks tydzień przed miesiączką bez zabezpieczenia.
Hej, widzę, że temat budzi sporo emocji i wątpliwości, co nie dziwi, bo kwestia płodności i ryzyka ciąży to zawsze gorący temat. Chciałam dorzucić swoje trzy grosze, bo natknęłam się na bardzo dobry artykuł, który rozwiewa wiele mitów związanych z cyklem menstruacyjnym i ryzykiem zajścia w ciążę. Autorka wątku pisała o stosunku w 20. dniu cyklu (przy 26-dniowym cyklu) i zmianach w śluzie, co może budzić niepokój, zwłaszcza przy braku zabezpieczenia. Jak już niektórzy słusznie zauważyli, owulacja może być nieprzewidywalna, a plemniki w preejakulacie też mogą stanowić ryzyko. Polecam przeczytać ten artykuł: https://leczenia.pl/czy-mozna-zajsc-...sie-glosno/18/, który jasno tłumaczy, dlaczego poleganie tylko na obserwacji śluzu czy kalendarzyku może być zawodne. Piszą tam m.in. o tym, że nawet regularne cykle mogą się czasem przesunąć, a plemniki są w stanie przetrwać w organizmie nawet 5–7 dni.
Myślę, że taka wiedza może pomóc w podejmowaniu bardziej świadomych decyzji i uniknięciu stresu w przyszłości. Trzymam kciuki, żeby wszystko się dobrze ułożyło!
|
|
|