|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY
Cytat ADORA BELLI na wątku Oleje, olejki, hydrolaty..
Cytat:
Anecko, zerknęłam na zdjęcie i przeraziłam sie, że to lusterko pokazujące przeszłość. Rozumiem dobrze, co masz na myśli pisząc, że skóra jest "tłusta ale sucha". Dlatego pozwól, że Ci doradzę w kwestii kosmetyków - ja już wreszcie tak nie wyglądam, dzięki mazidłowaniu.
Woda albo hydrolat - nie wiem, jak zwykła mineralka się sprawdzi, bo ma skład minerałów dopasowany nie do skóry, a do przewodu pokarmowego. Może okazać się zbyt kwasowa lub zasadowa, to by trzeba było sprawdzić papierkiem lakmusowym. Polecałabym raczej hydrolat - masz pełen wybór, od lekko ściągających, dla tłustych cer trądzikowych po łągodzące, nawilżające. Radziłabym Ci łagodny hydrolat rumiankowy lub z zielonej herbaty - doskonale nadadzą się do przywracania skórze równowagi.
Uwaga - wody czy hydrolatu czy naparu, wszystko jedno, nie wolno zostawić na skórze, bo parując zwiększy tylko suchość skóry. Wilgotną buzię należy szybko osuszyć jednorazowym ręcznikiem albo - to dużo lepsze rozwiązanie - wmasować kroplę oleju (najlpiej z dodatkiem olejku et.). Myślę, że z róży albo z orzecha włoskiego. Lub chudszy - konopny czy czarna porzeczka. To baza, która wystarczy, z czasem można dodawać kolejne substancje, jakiś antyoksydant, witamina, środek przeciwtrądzikowy - nie wychodzi drogo, jeśli nie będziesz tak ja my testować wszystkich hydrolatów i wszystkich olei
Kolejna rzecz - dobierz sobie filtr, a potem weź od dermatologa receptę na zorac lub retin A.
Dlaczego nie możesz używać kwasów ? Jesli z powodu naczynek, to wypróbuj kwasy PHA. NIe są tanie, ale i tak tańsze niż w gotowcach Neostraty.
Reasumując:
- zorac lub retin A - skraca czas życia wyprysków, zapobiega powstawaniu kolejnych, reguluje proces keratynizacji naskórka, a na dłuższą metę ujędrnia skórę oraz przywraca cerze równowagę (ja mam doskonale nawilżoną skórę, która prawie się nie przetłuszcza)
- kwasy - lekko złuszczają naskórek nie dopuszczając do nieprawidłowej keratynizacji (jej skutek doskonale ilustruje zdjęcie w Twoim podpisie)
- filtr - konieczny przy retinoidach i kwasach, opóźnia starzenie (=fotostarzenie wywołane UVA)
To podstawa, reszta to dodatki pozwalające regulować nawilżenie i natłuszczenie skóry oraz zwalczać atakujące ją wolne rodniki.
Capivit hydro control to olej z ogórecznika - mnie ten olej wyjątkowo skutecznie zapychał, z powodu wysokiej zaw. kwasu oleinowego.
|
Chce odpowiedziec na to 
Wiec tak, stosowalam juz Zorac, lecz mialam po nim tarz jakbym byla oparzona (cos jak wczesniej opisywalam reakcje mojej skory z pianką Clean&Clear). Wiec odstawilam to. Dermatolog poszedl wiec w inna strone i przepisal mi Tetracykline + Zineryt. Zineryt rowniez powodowal u mnie niezwykle pieczenie i czerwienienie, wiec znow kasa w bloto. Potm bylo Clindacne i inne badziewia. Niektore nic nie dzialaly a niektore wprost parzyly moją twarz. Tradzik mi przeszedl po Tetracyklinie..
.. po jakims czasie od zaprzestania stosowania Tetry nie mialam w ogole pryszczy (WOW!!!) ale znow zaczynaja mi sie pojawiac ale takie malutkie, ze mi w zasadzie nie przeszkadzaja (bo wczesniej mialam gule ropne, wulkany itp).
Jednak mam przebarwienia po tradziku, co prawda one mi rowniez nie przeszkadzaja, bo dam fluid i nie widac, ale meczy mnie tlusta skora ktora mam odkad siegam pamiecia.. Skora tlusta, szara bez blasku. Tak jak pisalam wczesniej, jadlam Capivit Hydro Control i mnie zapychal. Jakis miesiac temu mialam skore swietna! Nie tluscila sie tak i nei wiem co bylo tego przyczyna Zas teraz znow jak wstaje to mam maslo na twarzy i jak wstaje i przejade sobie po nosie to smalec zbieram, tak samo z reszty twarzy.
Denerwuje mnie to. Czasami przecieram twarz naparem z bratka lub robie sobie zimny oklad 20minutowy i skora jest w duzo lepszym stanie. Zaczerwienienia u mnie znikaja jest gladka.
Ponadto znow mam kasze na czole i grysik na policzkach :/ Jak stosowalam Acne Derm to wszystko mi zniknelo, wiec musze znow powrocic do tego 
Odnosnie filtrow: Przetestowalam wszystkie apteczne filtry (SVR,LRP,Vichy inne). KAZDY! powtarzam.. KAZDY mnie zapychal i nie czulam sie komfortowo. Sklepowych, kosmetycznych nie probowalam bo doslownie na 90% kosmetykow jestem uczulona! Nie moge uzywac nic Soraii, Kolastyny, Loreal, Garnier i i te inne odpadaja. (Np. teraz z braku kasy nie moglam kupic Micela Biodermy to kupilam plyn dwufazowy Garniera bo jak zoaczylam ma ubogi dosc sklad, czyli raptem 2 liniki druku a nie tak jak inne pol butelki składu..) no ale niestety raz uzylam i mialam czerwona twarz, która mnie piekła niesamowicie. Po za tym na drugi dzien mialam pelno krostek na twarzy.
NIE WIEM JUZ CO MOGE ZROBIC ZEBY TWARZ NIE BYŁA TAKA TŁUSTA I SZARA
metal dol - 12.06.2012
|