Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kot się zgubił, zginął, nie wraca do domu, co robić? - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-09-16, 12:17   #103
motley
Zadomowienie

Dot.: Kot nie wrócił... Wybrał wolność?

Trudno pocieszać w takiej sytuacji, zaginięcie kochanego zwierzaka to bardzo przykra sprawa Przypuszczam, że kotka nie miała obroży z adresem albo telefonem - to bardzo zwiększa szanse odnalezienia zguby w razie czego. Niestety na koty czyha bardzo dużo niebezpieczeństw od samochodów, psów po samych ludzi. Na pocieszenie mogę Ci jednak powiedzieć, że jeżeli nawet oddaliła się bardzo od domu to zwierzęta często znajdują jednak drogę z powrotem.
Gdy byłam małym dzieckiem mieliśmy kota Filemona, który ciągle wdawał się w jakieś bójki z okolicznymi kotami, był wiecznie pogryziony, większość czasu spędzał na dworze - taki typowy zakapior Niestety w wyniku tego trybu życia nabawił się jakichś chorób i weterynarz powiedział, że trzeba go uśpić (trochę skracam ale byłam wtedy bardzo mała i nie miałam wpływu ani na to na jakich zasadach ten kot u nas mieszkał ani na jego leczenie). Został zaniesiony do lecznicy i uśpiony przy mojej mamie... minął miesiąc i przyszedł do nas sąsiad i oświadczył, że Filemon znowu wszedł do nich przez okno i śpi na ich fotelu (kot miał taki zwyczaj)
Okazało się, że faktycznie nasz kot wrócił... przypuszczam, że dostał zbyt małą dawkę środka usypiającego, albo lekarze zrobili jakiś przekręt... nie mam pojęcia. Nie wiem też czy kot wydostał się z lecznicy, czy z jakiegoś miejsca gdzie wywożą uśpione zwierzęta jednak ostatecznie odnalazł swój dom (no dobra, może nie swój tylko sąsiada) i do nas wrócił, także cuda się zdarzają!
Czy próbowaliście szukać kotki? Wywieszać ogłoszenia na przystankach, w lecznicach, schroniskach? Takie ogłoszenia warto rozwieszać nawet w znacznej odległości od domu bo czasami ktoś przypadkiem może na nie spojrzeć i coś mu się skojarzy. Kota warto też szukać codziennie, nawoływać najlepiej po zmroku jak już na ulicach jest spokojnie.

"W sercu dziewczyny, gdy położysz je na dłoń,
na pierwszym miejscu chłopak,
a przed nim tylko koń !!!!"
motley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując