Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Partner innej wiary
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-09-19, 09:53   #11
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Partner innej wiary

Cytat:
Napisane przez sisy20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś z Was ma partnera z innej wiary???Ja jestem w takiej sytuacji i sumie zaczęłam się zastanawiać jak to będzie w przyszłości...mój TŻ nie jest katolikiem,chodzi na jakieś tam swoje zebrania,nie obchodzi świąt itd
Zastanawiam się jak będzie wyglądała nasza przyszłość-choćby to że on nie będzie chciał aby w przyszłości nasze dzieci były ochrzczone w kościele albo to że nie weźmiemy ślubu kościelnego....Jesteśmy razem już od trzech lat i nie mam zamiaru rezygnować z tego związku z takiego powodu!!
sądzę,że niektóre z Was też są w takich związkach - napiszcie coś o tym!!!
Jeśli jesteście ze sobą już tak długo, to może najwyższy czas porozmawiać i coś między sobą ustalić? Zakładam, że ty jesteś katoliczką, tak? Szkoda, że nie napisałaś jakie wyznania jest twój facet.

Mam znajomych on - katolik, ona - baptystka. Ślub kościelny brali w kościele baptystów, a potem cichą ceremonię (tylko oni, ksiądz i 2 świadków) w KK. Swoje dzieci ochrzcili w KK, bo baptyści nie mają chrztu, ale nie przeszkadza im to, że dzieci są chrzczone. Odkąd pamiętam nigdy nie mieli problemu na tle wiary, co najwyżej wszystko robili po 2 razy, w końcu uważają, że bóg jest jeden. Święta u wyznawców jednych i drugich wypadają w tym samym czasie, więc nie mają takiego problemu. Wyznają zasadę, że dzieci same sobie wybiorą jakie wyznanie jest im bliższe kiedy dorosną, na razie wzrastają w obu.