2008-09-22, 10:40
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Cytat:
Napisane przez effcia82
właśnie wyczytałam na innym watku, że kobiety nie lubiące dzieci sa nienormalne i pozbawione ludzkich uczuć..

|
Nie przejmowalabym sie zbytnio takimi opiniami. Sama niedlugo rozpoczne szosty miesiac ciazy, chce tego dziecka, oboje z malzonkiem na nie czekamy.
Nie potrafie jednak odpowiedziec na magiczne pytanie:``Czy lubisz dzieci?``
Jedne bardziej, inne troche mniej, przeciez dzieci sa rozne, tak samo jak dorosli.
Nigdy nie nalezalam do grona kobiet wpadajacych w zachwyt na widok dzieciecego wozka czy kolyski. Czy to oznacza, ze bede zla matka?
Swego czasu rowniez nasluchalam sie o koniecznosci posiadania potomstwa, o instynkcie macierzynskim. Nie reagowalam jednak na tego typu uwagi. Tak samo jest teraz, mnostwo wszechwiedzacych cioteczek udziela mi setki cennych rad. Dot. one glownie tego, jak byc tak zwana La Mamma Perfetta. Przy czym pojecie La Mamma Perfetta dla kazdej z nich oznacza cos innego.
Posiadanie potomostwa to indywidualna decyzja kazdego z nas. Nikt nie przezyje za nas zycia. Nie mnie ferowac wyroki i oceniac jakim kto jest czlowiekiem. Dla mnie moje dziecko bedzie najwspanialsze pod sloncem, ale nie oczekuje od innych tego, ze tak samo jak ja beda sie nim zachwycac. Co wiecej, nie zamierzam urzadzac krucjaty i namawiac innych kobiet do zajscia w ciaze.
Pozdrawiam wszystkich respondentow
|
|
|