2008-09-23, 17:25
|
|
Zakorzenienie
|
Trzeba cenić swój czas. Jak bardzo? :)
Od razu spieszę wyjaśnić, że rzecz będzie o pracy.
Należę do osób, które uważają, że ich czas jest bardzo cenny i dbam o to, żeby go nie marnować na rzeczy zupełnie niewarte tego. Nie chodzi o to, że się nie lenię- czasem bardzo lubię nicnierobienie. No, ale do rzeczy- w styczniu rzuciłam pracę, od lutego jestem tylko wolontariuszem w pewnej stacji radiowej. Znudziło mi się to i co tu kryć- czas znów być dorosłą "szyją" rodziny- postanowiłam wrócić do pracy. Miałam wczoraj rozmowę kwalifikacyjną, fajne stanowisko (chociaż bez ochów i achów, ot takie normalne, dużo obowiązków i trudnych klientów), fajny szef. No, ale kasa- odmówiłam, bo zaproponowano mi 1300 zł netto. Dla mnie oczywistym jest, że to bardzo mało. Może dla studentki na utrzymaniu rodziców oki, ale nie dla mamy przedszkolaka. Nie mam jakiegoś super doświadczenia, tylko 3 pozycje w CV, każda mniej-więcej po pół roku. Dziś sporo osób mi powiedziało, że upadłam na głowę i że powinnam brać tę pracę. ja uważam znów, że trzeba cenić swój czas i jak mam pracować za 1300 na niezbyt rozwijającym stanowisku, to wolę za darmo sobie czytać książki i bawić się dalej w wolontariat. No, ale wolontariat jest za darmo, co też nie jest dobre dla kogoś, kto powinien wreszcie być dorosły.
Chciałabym wiedzieć jak to jest z wami? Pracujecie, żeby pracować i zarabiać choćby cokolwiek? A może przyjmujecie tylko oferty które mają w sobie niezłe wynagrodzenie? Łączycie dobrze płatną pracę z fajnymi obowiązkami? Co dla Was ważniejsze- pieniądze, czy fajne stanowisko? Wiadomo, że najlepiej żeby to połączyć. No, ale jak się nie da, to co wybieracie? Jak Wam tam w Waszej pracy? A może ktoś tak jak ja wciąż odrzuca oferty, bo ciągle coś mu nie pasuje, uznając, że jego czas jest cenniejszy niż jakieś wymęczone wynagrodzenie? Piszcie, jestem ciekawa
|
|
|