Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Honorowe krwiodawstwo
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-24, 11:43   #230
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87
Dot.: Honorowe krwiodawstwo

Cytat:
Napisane przez Ashmira Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja mam takie pytanie. Miesiąc temu byłam w identycznej sytuacji, ponieważ oddawałam krew dla teścia mojego brata. kiedy panie pielęgniarki usłyszały, że mieszka w innym województwie, to powiedziały, że ta krew napewno nie będzie przewożona. Przetransportowuje sie ja tylko na terenie województwa. I tak sie teraz zastanawiam - w danym województwie można by oddać mnóstwo krwi dla jakiejś osoby i ta krew nie trafi tam gdzie powinna. A jeśli tam gdzie dany pacjent leży, brakuje krwi to co nie dostatnie (w skrajnych przypadkach) bo nie oddano tej krwi w jego województwie??
Nie nie, chodzi o to, że jeżeli ktoś ma mieć robioną operację, to zakłada się, że będzie potrzebował ileś tam litrów krwi. W takiej sytuacji mówi się o tym rodzinie i ona ma zebrać na rzecz tej chorej osoby własnie tyle litrów krwi (ale nie musi to być dokładnie ta sama grupa krwi co osoba, która będzie operowana! chodzi o to, żeby w systemie (obiegu) nadal było tyle samo krwi dostępnej). Województwo nie ma tu nic do rzeczy, z tym że po oddaniu krwi dostaje się wtedy karteczkę, na której jest napisane, dla kogo była ta krew oddana i nie wiem jak to jest potem (gdy mój tata tak oddawał krew, to podał żonie chorego tę kartkę i ona ją dała lekarzom, którzy operowali jej męża).