Zakorzenienie
|
Dot.: zanim siegniesz po mieso...
Cytat:
Napisane przez lisa009
No właśnie, zebyś go mógł zjeść! A człowieka byś zjadł? Nie? A co gorszy od zwierzęcia? Dlaczego w bestialski? Poczytaj trochę w internecie w gazetach, pooglądaj filmiki... To się dowiesz.
|
właśnie o tym mówiłam, myślisz że wszyscy hodowcy są sadystami niehumanitarnymi? Tak jak istnieją certyfikowane uprawy roślin tak pewni istnieją certyfikowane hodowle i ubojnie zwierząt. Myśłisz, że jak obejrzałąś kilka filmików to już wiesz wszytsko?
Cytat:
Napisane przez lisa009
Ratować życie ludzkie po to żeby zginęły miliony zwierząt? Jakoś nie teges...
|
kłopoty z myśleniem masz? gdyby nie uzywano zwierząt dl apotrzeb nauki i medycyny nadal byłabyś w średniowueczu i pewnie umarłabyś przy piwreszej powazniejszej chorobie 
Cytat:
Napisane przez lisa009
Ale przyczyniamy się do ich zabijania. Na prawdę pokarm mięsny można o wiele lepiej zastąpić. Jest tyle wegetarian. Dlaczego są zdrowsi od innych ludzi? Bo nie jedzą mięsa. Przydatne w inny sposób? Jak? Skóra? Sztuczna nie wystarcza? Jest bardziej wytrzymała i tańsza. Futro? Są sztuczne.
|
pokarmu mięsnego nie można lepiej zastąpić, żeby uzyskać wszystkie aminokwasu musisz zjeść objętościowo kilka razy więcej roślin a w dodatku jednego aminokwasu- lizyny nie będziesz miała znikąd. Organizm wykorzystuje białko tylko wtedy jeśli ma dostarczone wszystkie potrzebne jego rodzaje oraz ilość!! gdyż synteza białek odbywa się w taki sposób, ze musisz mieć jednorazowo wszystkie składniki których potrzeba do konkretnego produktu, jeśli brak chociaż jednego w odpowiedzniej ilości- synteza nie ruszy i wszystko co zjadłaś zostanie pocięte i wysikane za przeproszeniem. Żeby zmieniać dietę potrzebne są naprawdę naukowe informacje a nie gazetowe rewelacje 
Cytat:
Napisane przez lisa009
Chodzi o przygotowanie posiłków. Mięso najłatwiej przyrządzić. A wegetariańskich potraw ani tych ciekawszych nie!
|
ależ co ty piszesz? co za różnica czy doprawiasz mięso czy warzywa? Mięso musi się gotować kilak godzin a rośliny przeciez krócej, chyab w kuchni dawno nie byłaś rośliny się je na surowo a mięso raczej średnio 
Cytat:
Napisane przez lisa009
Jesteś pewien, że niezbędnych? Masz jakieś dowody? Chyba naukowcy lepiej wiedzą 
|
Tak, specjaliści i lekarze z mojej uczelni mają dowody 
Cytat:
Napisane przez lisa009
Yyy. Czy ja mówię, że je się żywe? Myślę, że kurczak się zastanawia. Też ma mózg [w przeciwieństwie do niektórych ludzi], odczuwa, boł, cierpienie, strach. Też nie chce iść na talerz.
|
kurczak się zastanawia? a niby nad czym? przeciez nie wie jak to jest iść pod nóż bo wtedy już nie żyje zwierzęta nie myśla abstrakcyjnie, nie są w stanei pojmować świata tak jak ty.
Cytat:
Napisane przez lisa009
A roślinki można wyhodować tam, gdzie teraz się hoduje zwierzęta. Jest wystarczająco dużo niejadalnych roślinek, które wytwarzają tlen, np. lasy [które człowiek oczywiście wycina  ], akurat to, że zjem soję nie zabierze mi tlenu.
|
wycinanie lasów nei ma nic do tematu mięsa.
Cytat:
Napisane przez lisa009
Dlaczego nie każdy? Bo ludzie się, za przeproszeniem obżerają mięsem i im tak wygodnie. Fuuj.
|
wszyscy w stanie ujemnego bilansu azotowego na przykład.
Cytat:
Napisane przez lisa009
Ludzie!
|
generalizujesz, a przeciez dużo jest wegwtarian 
Cytat:
Napisane przez lisa009
ad.1. Jadł, ponieważ nie miał koło siebie tyle roślin jadalnych, to tak wg. mnie. A polował może dlatego, że bał się zwierzyny?
ad.2. Nie. Źle to zrozumiałaś.
ad.3. Nie, nie twierdzę tak.
ad.4. Czy ja powiedziałam, że nie jem roślin?
ad.5. Tak czasem miałam problemy. Np. z przeżuciem wołowiny chyba.
|
1. wg ciebie? żył na pustyni? to zwierząt też tam nie było, niby co one by wtedy jadły?
2. No właśnie to napisałaś- nie mieli innego pozywienia- wię cpowtarzam gdyby nie było roślin zwierzęta też nie miałyby co jeśc
4.ja też tak nei powiedziałam, powiedziałąm, ze nic innego prócz roślin i zwierząt nie jesz, bo wszystjo inne to są ich produkty. Równie dobrze można namawiać ludzi żeby nie jedli nabiału (mlekopochodnego) bo krowy cieerpią bo je wymiona bolą od dojarek, dlaczego nikt o to nie walczy tylko o mięso? zabijanie to koniec cierpień (między innymi)
5.Aha
Cytat:
Napisane przez lisa009
Achaaa. To wizaż jest propagandowy? 
|
Chodziło mi o źródło jak np. podręcznik do biocjhemii, żeby poznać działanie ludzkiego organizmu samemu.
Cytat:
Napisane przez lisa009
Chodzi o to, że aby wyhodować 1 kg mieśa [ kawałek zwierzęcia] to do tego, by to mieso się wyprodukowalo trzeba zużyć duuużo roślin.
|
zwierzę, które nie pójdzie na mięso też te rośliny zje, nawet więcej bo będzie dłużej żyło.
Cytat:
Napisane przez Agnessia21
Byłam ponad 5 lat wegetarianką, dzis jem mięso ale rzadko. Przeczytałam sporo książek na ten temat, rozmawiałam z lekarzami i wieloma osobami w temacie. I powiem tylko ze ilu ludzi tyle zdań. Na pewno człowiek nie jest tylko roslinożerny albo mięsozerny. Człowiek jest praktycznie wszystkożerny. Można tu dyskutować o długosci jelit, kłach, układzie szczęki itd itp Ale to do niczego nie prowadzi. Jednym służy dieta bezmięsna a innym wręcz przeciwnie.
Nikomu nie można narzucic stylu życia, jezeli ktoś chce byc weganinem albo wegetarianinem to jest to jego wybór. Nawet gdy byłam wegetarianką to nikogo nie namawiałam na zmiane diety na moją, bo to do niczego nie prowadzi, wrecz przeciwnie "miesożercy" sie zrażają. Lepiej poczęstowac kogos jakąś fajna potrawa wegetariańską
W pełni szanuję wegan, ze wzgledu na fakt ze są konsekwentni w swoich przekonaniach - nie jedzą jajek, żelatyny (żelek, galaretki, większosci jogurtów), miodu, nutelli. Bo dla mnie spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego jest równoznaczne z jedzeniem mięsa np zelatyna w niektórych jogurtach jest pozyskiwana z kości.
|
Dlaczego wszyscy wegetarianie nie są tacy jak ty? świat byłby piękniejszy
|