2008-09-30, 17:22
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rzucić palenie
Cytat:
Napisane przez maugoszatka
No wlasnie, lekarze mowia ze to niebezpieczne, ja mam 37 stopni w ogole jakas jestem chora, nie wiem czy to dobry pomysl, jesli cos sie stanie od tego rzucania dziecku? tego sie tylko boje, bo rzucic moge!
|
Maugoszatko, ja mogę tylko przyklasnac temu co napisała Veris. Przeczytaj raz jeszcze to co napisałaś a ja wytłuściłam. Toż to absurd. Szkodzisz dziecku paląc!
Kiedy się dowiedziałam, że jestem w ciąży kopciłam jak smok Starałam się ograniczać ale po dwóch tygodniach dostałam krwawienia. Przyznałam się lekarzowi do tego, że palę a on mnie mało z gabinetu nie wyrzucił. Powiedział, że jeżeli chcę poronić a w najlepszym wypadku urodzić podatne na choroby dziecko to mam sobie kopcić dalej. Przez całą ciążę i do końca karmienia nie wzielam papierosa do ust.
Cytat:
Kobieta paląca tytoń w ciąży powoduje, że:
# jej dziecko nie otrzymuje wystarczającej ilości tlenu, który jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju,
# rozwijające się w jej łonie dziecko jest zmuszane do kontaktu z prawie 4.000 substancji chemicznych, w tym 40 rakotwórczymi, które są zawarte w dymie tytoniowym,
# dziecko rodzi się znacznie mniejsze i podatniejsze na choroby wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego w porównaniu z dziećmi, których mamy nie palą,
# zwiększa się ryzyko komplikacji w czasie ciąży: samoistnego poronienia, porodu przedwczesnego, krwawień z dróg rodnych, łożyska przodującego, przedwczesnego odklejenia łożyska lub pęknięcia błon płodowych, a także ciąży pozamacicznej.
palenie przez matkę w ciąży znacznie zwiększa ryzyko urodzenia martwego dziecka, wczesnej śmierci noworodka lub zespołu nagłej śmierci niemowlęcia (tzw. śmierci łóżeczkowej).
Najbardziej negatywnie na rozwój płodu wpływa zwłaszcza palenie w ostatnich 2 miesiącach ciąży.
Korzyści wynikające z rzucenia palenia przez kobietę w ciąży:
Jeśli kobieta paląca tytoń zrezygnuje z tego nałogu w pierwszej połowie ciąży, a najlepiej w pierwszym trymestrze ciąży (tzn. pierwszych 3 miesiącach), to ryzyko niskiej wagi urodzeniowej u dziecka, wcześniactwa, krwawień poczas ciąży lub martwego płodu będzie podobne jak u kobiet nigdy nie palących.
Nawet jeśli rzucenie palenia przez matkę nastąpi w 30 tygodniu ciąży istnieje szansa na wyrównanie przez dziecko swojej wagi urodzeniowej.
|
|
|
|