Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rzucić palenie
Wątek: Rzucić palenie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-09-30, 17:22   #2893
tymena
Zakorzenienie

GG do tymena
Dot.: Rzucić palenie

Cytat:
Napisane przez maugoszatka Pokaż wiadomość
No wlasnie, lekarze mowia ze to niebezpieczne, ja mam 37 stopni w ogole jakas jestem chora, nie wiem czy to dobry pomysl, jesli cos sie stanie od tego rzucania dziecku? tego sie tylko boje, bo rzucic moge!

Maugoszatko, ja mogę tylko przyklasnac temu co napisała Veris. Przeczytaj raz jeszcze to co napisałaś a ja wytłuściłam. Toż to absurd. Szkodzisz dziecku paląc!

Kiedy się dowiedziałam, że jestem w ciąży kopciłam jak smok Starałam się ograniczać ale po dwóch tygodniach dostałam krwawienia. Przyznałam się lekarzowi do tego, że palę a on mnie mało z gabinetu nie wyrzucił. Powiedział, że jeżeli chcę poronić a w najlepszym wypadku urodzić podatne na choroby dziecko to mam sobie kopcić dalej. Przez całą ciążę i do końca karmienia nie wzielam papierosa do ust.

Cytat:
Kobieta paląca tytoń w ciąży powoduje, że:

# jej dziecko nie otrzymuje wystarczającej ilości tlenu, który jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju,
# rozwijające się w jej łonie dziecko jest zmuszane do kontaktu z prawie 4.000 substancji chemicznych, w tym 40 rakotwórczymi, które są zawarte w dymie tytoniowym,
# dziecko rodzi się znacznie mniejsze i podatniejsze na choroby wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego w porównaniu z dziećmi, których mamy nie palą,
# zwiększa się ryzyko komplikacji w czasie ciąży: samoistnego poronienia, porodu przedwczesnego, krwawień z dróg rodnych, łożyska przodującego, przedwczesnego odklejenia łożyska lub pęknięcia błon płodowych, a także ciąży pozamacicznej.
palenie przez matkę w ciąży znacznie zwiększa ryzyko urodzenia martwego dziecka, wczesnej śmierci noworodka lub zespołu nagłej śmierci niemowlęcia (tzw. śmierci łóżeczkowej).

Najbardziej negatywnie na rozwój płodu wpływa zwłaszcza palenie w ostatnich 2 miesiącach ciąży.

Korzyści wynikające z rzucenia palenia przez kobietę w ciąży:

Jeśli kobieta paląca tytoń zrezygnuje z tego nałogu w pierwszej połowie ciąży, a najlepiej w pierwszym trymestrze ciąży (tzn. pierwszych 3 miesiącach), to ryzyko niskiej wagi urodzeniowej u dziecka, wcześniactwa, krwawień poczas ciąży lub martwego płodu będzie podobne jak u kobiet nigdy nie palących.
Nawet jeśli rzucenie palenia przez matkę nastąpi w 30 tygodniu ciąży istnieje szansa na wyrównanie przez dziecko swojej wagi urodzeniowej.
tymena jest offline Zgłoś do moderatora