Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Apostazja, czyli jak rzucić Kościół
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-10-03, 19:28   #160
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Apostazja, czyli jak rzucić Kościół

Cytat:
Napisane przez 1stLaDy Pokaż wiadomość
i najwazniejsze - religia jako forma kontrolowania ciemnego ludu (smierdzi mi tu nawet metodami ucisku obywateli w systemach totalitarnych - jedyne co ich 'jednoczy' to wiara i wynosza ja na piedestal)
Po pierwsze, to identycznej retoryki uzywali komunisci w stosunku do kosciola.

Po drugie, jak porownasz cenzure, tajna policje, obozy koncentracyjne itd. do gloszenia kazan? Troche nie przesadzilas z tym porownaniem?

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Pomocy udzielaja ludzie z powolaniem i czy byliby w KK czy nie tez by tak robili.
Gora nie orbi nic oprocz gledzenia i zbierania kopert.

KK to przedewszytskim instytucja dojaca ludzi i nic wiecej za tym nie stoi.Gloszac cos z ambony do ilus tam tys. ludzi nalezy dawac przyklad ,ja nic takiego nie glosze wiec nie mam sie z czego tlumaczyc ,nikt mnie nie sprawdzi i nade mna nie stoi.
Uogolniasz zdecydowanie wg mnie.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
KK tworza ludzi ktorzy maja wladze i gdyby chcieli rydzyka dawno by nie bylo ale jest dlaczego ?bo stoi za nim tysiace moherow oddajacych emerytury na kosciol a tylko o to chodzi.

Na szczescie mohery w duzej czesci juz niedlugo wymrą ,szczegolnie to pkolenie przemian ma sklonnosci do poddanstwa i nie myslenia .
Mam nadzieje ze pokolenie obecnie 40-30 latkow bedzie innymi emerytami z bardziej otwarymi umyslami .
Nie wydaje mi sie, ponoc poglady sie radykalizuja z wiekiem.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując