Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-11-09, 17:04   #1
hezhi
Przyczajenie

GG do hezhi
Arrow

Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Test ciazowy na obecnosc w moczu hormonu betaHCG wykonujemy nie wczesniej niz 10 dni po stosunku. Najlepszy czas to 14 dni od stosunku.
Dlaczego wiec na opakowaniach napisane jest, ze moga wykrywac juz 6 dniowa ciaze?
O ciazy mowimy wowczas, gdy zaplodniona komorka jajowa przesuwa sie wzdluz jajowodu, w ktorym zostala zaplodniona, do macicy, gdzie sie zadniezdza. Gdy sie zagniezdzi powstaje kosmowka, ktora wlasnie wytwarza w/w hormon, czyli beta HCG. Niestety, albo i stety, jakoze komorka jajowa jest duza, do tego nie posiada zadnych wici, jak plemnik, dzieki ktorymi moze sie poruszac, droge od jajowodu do macicu pokonuje w ok 4 dni. Jesli doliczymy do tego czas, w ktorym plemniki moga oczekiwac w jajowodzie na komorke jajowa (nawet do 4 dni), powiedzmy 3 dni, otrzymujemy wynik 7 dni. Czyli, ze od momentu stosunku do faktycznej ciazy mija do 8 dni. Dodatkowo musimy doliczyc te 6 dni, aby stezenie hormonu w moczu wzroslo na tyle, aby test mogl go wykryc. W sumie wychodzi wiec nam 13 dni od stosunku. Ale jakoze test robi sie z moczu porannego to trzeba doliczyc jeszcze 1 dzien. Tak wiec 14 dni to optymalny czas, po ktorym wynik testu "siusianego" jest wiarygodny.

2 pazdziernika dostalam okres wzielam wtedy pierwsza( w swoim zyciu) tabletke antykoncepcyjna. Niestety zazylam ich tylko 6 bo opakowanie zgubilam. Po 6 tabletce, zazytej 7 pazdiernika 9 pazdziernika rozpoczelo sie krwawienie ktore trwalo 5 dni. Zaznaczam ze kilka dni po 5- dniowym krwawieniu kochalam sie raz ze swoim chlopakiem (uzylismy prezerwatywy). Teraz jest juz 9 listopad a ja wciaz nie mam okresu. Czy moge byc w ciazy??pomozcie

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-11-15 o 19:19
hezhi jest offline Zgłoś do moderatora