Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - czystosc?
Wątek: czystosc?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-11-09, 21:23   #22
nan
Wtajemniczenie

Dot.: czystosc?

Cytat:
Napisane przez lexie
To jak ważna jest krew dla Indian skojarzyło mi się natychmiast z Aztekami o których niedawno czytałam na studia
U nich krew była ofiarą za to, że kiedyś bogowie poświęcili sie dla nich, żeby stworzyć świat. Krew służyła do karmienia ziemi, która została stworzona z ciała bogini rozdartej na 2 części. To mogłoby tłumaczyć "marnowanie krwi" Wiem, ze tu pewnie chodzi o co innego, ale tak mi się skojarzyło, ciekawostka taka

Nan, mylenie przycisków na początku sie zdarza Tak odruchowo się klika w pierwszy z brzegu
Musisz studiować coś bardzo ciekawego! Czy to coś związanego z antropologią? No i znowu prywatę walę!

Co do czystości propagowanej przez Kościół. Kościół uważa, że seks powinien służyć prokreacji. Stąd zakaz sztucznej antykoncepcji, seksu pozamałżeńskiego. Sporo na ten temat swego czasu poczytałam, szczególnie dokumenty Kongregacji Nauki Wiary, a także stosowne encykliki papieskie (nawet cytowałam je obszernie w którymś z wątków). Kościół bardzo powoli zmienia poglądy i jestem głęboko przekonana, że niechęć do seksu bierze się z po pierwsze z tradycji ascezy i z mizoginii Kościoła niestety. Wystarczy poczytać sobie wyjątki z Ojców Kościoła na przykład, żeby się dowiedzieć, że kobieta uważana była za naczynie grzechu, narzędzie szatana, pełną chuci i niemoralną. Już kiedyś powiedziałam, że moim zdaniem to projekcja ze strony świątobliwych mężów. Kobiety uważane były za kusicielki, którym tylko seks w głowie.
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując