Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - gry komputerowe - z punktu widzenia kultury
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-10-05, 19:21   #2
wesna
Wtajemniczenie

Dot.: gry komputerowe - z punktu widzenia kultury

Temat jak dla mnie zbyt ogólny. Bo o jakie konkretne gry chodzi? Strzelanki? RPG? Gry online? Simsy? Czy Need for Speed? Każa gra jest inna; jedne są bardziej kulturowe, inne mniej. Niektóre zawierają elementy historyczne czy wojenne, inne dotyczą budowania statków w kosmosie, a jeszcze inne to symulatory lotów.

Druga sprawa to to, że gry komputerowe (jak wszystko co tworzy cywilizacja) mają już swoje miejsce w kulturze i znajdują się pod hasłem "kultura popularna" i na ten temat chyba nie ma co dyskutować. Zawsze były w kulturze i bedą jeszcze długo. Szczerze mówiąc to nie widzę sensu w przyrównywaniu gier do kultury i sztuki wyższej bo taki rodzaj sztuki to dla mnie to nie teatr, opera, balet.

Jeżeli chodzi o marginalizowanie gier komputerowych, to pozwolę się nie zgodzić z tą tezą. Półki księgarni aż uginają się od czasopism dotyczących gier i sądzę, że wszyscy, którzy szukają fachowych recenzji na te tematy właśnie tam je znajdują.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując