Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dda
Wątek: Dda
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-10-06, 16:50   #2007
jojla
Zakorzenienie

Dot.: Dda

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
jojla z terapia podobno lepiej poczekac az sie naprawde tego zachce. nie ma co sie spieszyc.

a na razie moze poszukaj kogos kto jest DDA po terapii i z kim mozesz porozmawiac. to tez bardzo duzo dajeja tak teraz robie i czuje sie lepiej...
no niestety nie znam (chyba) nikogo takiego, przynajmniej wsrod najblizszych przyjacol, ale dzieki temu ze chcoc tutaj moge napisac i wiem ze mnie zrozumiecie juz mi troche latwiej. Inna sprawa ze ktos taki zrozumie co czuje ale raczej wlasnie nie pomoze w uporzadkowaniu pewnych spraw, z tego powodu ze sam tez ma ten problem, tak mi sie wydaje.

Cytat:
taka osoba Cię wysłucha i zrozumie, to bardzo ważne, ale nie rozwiąże Twoich problemów. Dlatego warto dojrzewać do myśli o terapii. Spróbować zawalczyć o siebie bo warto. Poza tym co znaczy, az naprawdę sie tego zechce - to znaczy zniszczysz swój związek, wpadniesz w depresje i przestaniesz sobie ze wszystkim radzić? Wiadomo, że jeśli chodzi o wybór to nikt nie chciałby iść na terapie, ale tu chodzi o rachunek zysków i strat, o to, że sami nie jesteśmy wszystkiego zrozumieć i zmienić. Idąc trzeba sobie postanowić, będę się starać robić wszystko by sie w to zaangażować, pomóc sobie itp. Najważniejsze to chyba zrozumieć, że jest się wartym tego żeby pomóc sobie. W rodzinie alkoholowej jesteśmy na ostatnim miejscu i trzeba znaleźć w sobie tyle siły zeby zmienić ten tok myslenia.
Wiem ze to powinna byc swiadoma decyzja, dlatego wlasnie poki co zastanawiam sie nad tym. Byc moze musze jeszcze troche dojrzec do tej decyzji ale na pewno nie odloze jej w nieskonczonosc.

jojla jest offline Zgłoś do moderatora