2008-10-06, 16:50
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dda
Cytat:
Napisane przez sanetka
jojla z terapia podobno lepiej poczekac az sie naprawde tego zachce. nie ma co sie spieszyc.
a na razie moze poszukaj kogos kto jest DDA po terapii i z kim mozesz porozmawiac. to tez bardzo duzo daje  ja tak teraz robie i czuje sie lepiej...
|
no niestety nie znam (chyba) nikogo takiego, przynajmniej wsrod najblizszych przyjacol, ale dzieki temu ze chcoc tutaj moge napisac i wiem ze mnie zrozumiecie juz mi troche latwiej. Inna sprawa ze ktos taki zrozumie co czuje ale raczej wlasnie nie pomoze w uporzadkowaniu pewnych spraw, z tego powodu ze sam tez ma ten problem, tak mi sie wydaje.
Cytat:
taka osoba Cię wysłucha i zrozumie, to bardzo ważne, ale nie rozwiąże Twoich problemów. Dlatego warto dojrzewać do myśli o terapii. Spróbować zawalczyć o siebie bo warto. Poza tym co znaczy, az naprawdę sie tego zechce - to znaczy zniszczysz swój związek, wpadniesz w depresje i przestaniesz sobie ze wszystkim radzić? Wiadomo, że jeśli chodzi o wybór to nikt nie chciałby iść na terapie, ale tu chodzi o rachunek zysków i strat, o to, że sami nie jesteśmy wszystkiego zrozumieć i zmienić. Idąc trzeba sobie postanowić, będę się starać robić wszystko by sie w to zaangażować, pomóc sobie itp. Najważniejsze to chyba zrozumieć, że jest się wartym tego żeby pomóc sobie. W rodzinie alkoholowej jesteśmy na ostatnim miejscu i trzeba znaleźć w sobie tyle siły zeby zmienić ten tok myslenia.
|
Wiem ze to powinna byc swiadoma decyzja, dlatego wlasnie poki co zastanawiam sie nad tym. Byc moze musze jeszcze troche dojrzec do tej decyzji ale na pewno nie odloze jej w nieskonczonosc.
|
|