|
Dot.: kapusta
A ja robię klasyczną kapustę z grzybami, a ponieważ spotykamy się na Wigilii gromadnie(średnio 20 luda) kupuuję ok 4-5 kg kapusty odciskam ją, ale sok zlewam do naczynia, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę...i tu czasem przydaje się ten zostawiony sok, bo zdarza się za mocno wypłukać, siekam wrzucam do gara zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję, w osobnym garnuszku obgotowuję suszone grzybki (duuużo), troszeczkę, żeby zmiękły kroję na dość duże kawałki i wrzucam do kapuchy, wywar z grzybków oczywiście wlewam też i gotuję, jeżeli uznam, że grzybków za mało dorzucam po prostu suchych połamanych...doprawiam solą, pieprzem i kminkiem...w podobny sposób przyrządzam farsz do krokietów, tyle, że wtedy grzybki drobniej
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem
Théophile Gauthie
|