2008-10-17, 18:58
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub możliwy czy nie??
Cytat:
Napisane przez Aska87
Witam wszystkie dziewczyny!
Długo zastanawialam sie gdzie i czy wogole umiescic ten wpis. w koncu sie jednak odwazylam i stwierdzilam ze forum slubne bedzie odpowiedzie.
Sama o slubie mysle raczej rzadko, ale poniewaz 80% znajomych jest juz zareczona temat ten miedzy mna a moim facetem co jakis czas odżywa. I tu pojawia się problem. On jest wierzacy i wymarzyl sobie tradycyjny chuczny slub. Ja z kosciolem nie mam nic wspolnego i wolalabym raczej skromne przyjecie dla najplizszej rodziny i paru perzyjaciół i za nic nie wystapie w bialej sukni.
ale nie to jest problemem.
po długich i bolesnych pertaktacjach doszlismy do porozumienia.
Ja wloze nie biala ale bardziej tradycyjna z kroju sukienke i zrobimy wesele po mojemu, a on bedzie mial swoj koscielny.
No i wlasnie dochodze do sedna problemu.
czy mozliwe jest zebysmy dostali koscielny skoro ja jestem niewierzaca??
Kiedy slub koscielny biora osoby majace rozne wyznania ( z tego co sie orientuje ) jedno z nich musi costam podpisac ze pozwoli na wychowywanie dzieci w katolicyzmie.
Czy w naszej sytuacji tez by to tak wygladalo??
slub planujemy dopiero za 2 - 3 lata wiec narazie nie chodzilismy po księżach.
Ale moze ktoras z was jak by to wygladalo w naszej sytuacji??
|
Tak, z tego co mi wiadomo ślub między osobą wierzącą a niewierzącą jest mozliwy, tyle , że w przysiędze osoby nie wierzącej brakuje wzmianki o Bogu i z tego co wiem trzeba wyrazić zgodę na wychowanie dzieci w tejże religii.
Brat mojego męża jako osoba niewierząca brał taki slub ( ze względu na swoją obecną już żonę) i to było dla niego problemem.
|
|
|