Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ciasto owsiane, marchewkowe...itd, czyli co pieke w pracy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-10-27, 12:13   #20
Daenerys
Wtajemniczenie

Dot.: Ciasto owsiane, marchewkowe...itd, czyli co pieke w pracy

Cytat:
Napisane przez kasqs88 Pokaż wiadomość
ok a w jakiej formie dodawac polente z przepisu sylwi_2005 do przepisu na ciasto? bo tam to trzeba miksowac wiec dodac jeszcze ciepla z garnka czy juz twarda i pokruszona/pokrojona?
Cytat:
Napisane przez sylwi_2005 Pokaż wiadomość
Już sie bałam,ze nigdzie nie dostanę Polenty ale znalazłam to:

Polenta – przepis podstawowy
Przepis pochodzi z książki Stół z niepowyłamywanymi nogami. Książka kucharska Bikonta i Makłowicza

Składniki:
•1 i 3/4 l wody
•szczypta soli
•250 g mąki kukurydzianej (ewentualnie można użyć drobnej kaszy kukurydzianej, lecz nigdy kaszy kukurydzianej instant)

Etapy przygotowania
1.W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć ogień i gotować polentę ok. 40 min, cały czas mieszając.Polenta – przepis podstawowy
2.Dużą drewnianą deskę zmoczyć wodą, wylać na nią polentę, wyrównać jej wierzch i boki szpatułką; odczekać około 5 min, kroić i podawać jako dodatek do mięs z sosami lub tylko polaną roztopionym masłem i posypaną serem (na przykład gorgonzolą). Można też zaczekać, aż wystygnie i stężeje całkowicie, kroić ją na kawałki i smażyć na ruszcie lub patelni, zapiekać itp.
Hm....
Piszac polenta mialam na mysli tylko taka sucha zolta make. Czyli wniosek z tego taki, ze polenta to po polsku maka kukurydziana.
Przepraszam za moja pomylke.
Nie wiem w jakim slowniku ja sprawdzalam, ale przetlumaczyli mi ze polenta to po polsku polenta, ale Wlosi (bo moja szefowa jest Wloszka) mowia na make kukurydziana polenta i na potrawe polenta. Glupki...
Zmieniam przepis od razu tez zeby uniknac niescislosci.

Daenerys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując