|
Gulasz z piersi kurczaka i bananów
Bardzo fajny przepis, no i nie trudny, szybko też się robi (ok 40 minut) i gotowe. Robiłam wczoraj na kolacje i bardzo smakowało. Banany i mięsko na początku jakoś do mnie nie przemawiały, ale skoro smakowały piersi z kurczakla z ananasem to czemu nie z bananem. Przepis znalazłam w baaaaaaardzo starej gazecie "Pani Domu" przed ok 6 lat.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 3 banany
- 1 cebula
- łyzka koncentratu pomidorowego
- kostka rosołowa
- łyżka przyprawy curry
- ostra papryka
- słodka papryka
- 3 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
Piersi z kurczaka należuy pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Zrumnienić na rozgrzanej oliwie, po czym przełozyć do innego garnuszka , zalać szklanką bulionu z kostki, przykryć i nastepnie dusić przez 10 minut na małym ogniu.
Cebulkę drobno posiakać, przesmażyć na złoty kolor na oliwie i dodać do mięsa. Na czystą patelnie wlać odrobinę wody i włożyć pokrojone w kostkę banany. Dusić na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy banany lekko się rozgotują, dodać curry, szczyptę ostrej papryki oraz koncentrat pomidorowy, dusic jeszcze chwilkę po czym przerzucic do mięsa. Całość dusić pod przykryciem 10 minut.
Podawać z ryżem
|