2008-11-05, 13:57
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: zmiana dokumentow a mieszkanie za granica
Cytat:
Napisane przez cinnamonEm
Witam!
Ja bralam slub poltorej roku temu i ciagle jestem w trakcie wymiany dokumentow w UK. Podanie o nowy dowod i nowy paszport zlozylam dopiero po uplywie roku, a dopiero przy okazji kolejnej wizyty w Polsce (jakies 3-4 mies. pozniej) odebralam dokumenty osobiscie (brak konszachtow w urzedach  . Niepotrzebny jest jakikolwiek pospiech, jezeli chodzi o wymiane dokumentow. Nie ma zadnych terminow zawitych etc. odnosnie tej kwestii. Bedac juz w posiadaniu nowych dokumentow, aktu malzenstwa i konieczne w przypadku UK tlumaczenia owego aktu mozna bez problemu zmieniac nazwisko w UK. I zgodnie z moimi doswiadczeniami, tlumaczenie jest niezbedne tylko w przypadku zmiany nazwiska w bankach (tlumaczenie od tlumacza przysieglego w PL - 50 ZL, w Szkocji spotkalam sie nawet z cena 50 fu), NI wymienilam piszac zwykly list do lokalnego Inland Revenue. Pozostala mi jeszcze zmiana nazwiska na uczelni, SAAS i Home Office
Acha, w UK dziala cos takiego jak Deed Poll, za posrednictwem ktorego mozna zmienic swoje nazwisko, wiecej info na http://www.deed-poll.org.uk
|
Dzieki cinnamonEm.Własnie o to mi chodziło.Akurat jestem w Polsce i złożyłam podanie o dowód juz ze zmienionym nazwiskiem.Nie wiem czy zdarzę go odebrać przed wyjazdem,ale uspokoiłas mnie ta swoja historią Co do paszportu to innym razem albo moze w ambasadzie tak jak napisała NIka1980.Dobrze ze mi powiedziałaś o tych bankach w Anglii,bede musiała przetłumaczyc zatem akt małżeństwa.
Dzieki wielkie!
|