Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-11-05, 16:29   #3604
pani-jesień
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

A jednak zdecydowałam się na soczewki, stwierdziłam, że trzeba kuć żelazo póki gorące i wczoraj poszłam do okulisty W LynxOptique. Oczywiście najpierw się zapytałam, czy dobierają tylko J&J () i dowiedziałam się, że generalnie J&J, ewentualnie Ciba Vision. Ponieważ popsioczyłam trochę na J&J, dostałam AirOptixy Okulistka najpierw myślała o jedniodniowych, ale się nie zgodziłam, potem zaproponowała Night&Day, motywując wysoką przepuszczalnością tlenu (175 bodajże), ale powiedziałam, że to nie na moją kieszeń (mało z krzesła nie spadłam, jak podała cenę ) i stanęło na AirOptix (przepuszczalność tlenu - 138, tak mi powiedziała). Dodam, że nie miałam mierzonych "parametrów" oka, żadnej krzywizny ani nic Te moje soczewki mają BC 8,6. Średnica nie jest mi znana, muszę zapytać na kontroli 26 listopada

Dodam jeszcze, że po komputerowym badaniu wzroku lekko się zszokowałam i podłamałam, bo okazało się, że w prawym oku mam cylinder Czy to astygmatyzm? Do tej pory nie miałam astygmatyzmu, a przynajmniej nic o nim nie wiedziałam, naprawdę byłam zaskoczona

Wadę w prawym oku mam -4,5 dioptrii i -0,5 cylinder, a w lewym: -2 dioptrie (czyli mnie niż sądziłam).

Recepta na okulary wygląda tak:
oko prawe - sfera: -4,25; cylinder: -0,5; oś: 152
oko lewe - sfera: -1,75

Jeśli chodzi o kontakty, postanowiłyśmy, że zniwelujemy cylinder (nie chciałam soczewki torycznej, wiem, że są drogie ) większą mocą sferyczną i wygląda to tak:
oko prawe: -4,75
oko lewe: -1,75

Czyli widać, że w przypadku lewego oka mam identyczną moc szkła okularowego i soczewki, a w przypadku oka prawego w sumie też. Czytałam w tym wątku, że soczewki zwykle mają mniejszą moc niż okulary i jestm trochę zaniepokojona Chyba będę musiała spytać o to na kontroli Poza tym, czy to nie szkodzi, że soczewkę mam -4,75 przy wadzie -4,5? Ten cylinder -0,5 to faktycznie tak jak sfera -0,5? Coś mi tu nie gra

Aha, okulistka powiedziała, że mam suche oczy (wręcz pofałdowane - tak powiedziała ) i kazała stosować 3-4 razy dziennie krople AQuify. Jak to się wymawia, któraś wie? Bo nie chcę się zbłaźnić przy zakupie I czy to są zwykłe "sztuczne łzy" czy może krople, które uzależniają oko? Tyle informacji w tym wątku znalazłam, że już zaczęło mi się mieszać wszystko i zgłupiałam totalnie