Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-11-05, 21:55   #3617
znika
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

czytam już ten wątek od ładnych kilku godzin, ale przebić się przez cały chyba nie zdołam dlatego mam do Was kilka pytań... mam astygmatyzm, noszę okulary od hmmm 10-11lat, chcę teraz przerzucić się na soczewki(co chyba nikogo tu nie dziwi ). byłam już u okulisty-niestety trafiłam sobie na jakąś dziwną babkę, byłam przekonana że zapisuję się do tej samej u której byłam ostatnio, ale okazało się że ona już w tym gabinecie nie przyjmuje :/ okulistka zakropliła mi oczy, zbadała na tych swoich 100 przyrządach i zapowiedziała, że nie będzie mi teraz sprawdzać wzroku bo z zakroplonymi oczami to bez sensu?? pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, no ale ok, umówiłam się z nią za tydzień na dobieranie szkieł i soczewek...i tu zaczyna się moja poważna wątpliwość, jak już wspomniałam mam astygmatyzm, na obecnych okularach
-2,25, cyl +0,75
-2,25, cyl +0,25
nie pamiętam teraz ile stopnii. z tego co już zdążyłam przeczytać to soczewki dobiera się z cylindrem ujemnym-jak to się przelicza?? bo zastanawiam się czy może udałoby się nosić zwykłe soczewki zamiast torycznych, jeżeli te cylindry w przeliczeniu"na minus" są małe...
znika jest offline Zgłoś do moderatora