Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Barack Obama-historyczne zwyciestwo.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-11-05, 23:51   #100
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Barack Obama-historyczne zwyciestwo.

Cytat:
Napisane przez grzybol Pokaż wiadomość
głosowałabym, bo jakaś pozytywna energia od tego człowieka bije, jest otwarty na świat, świetnie sie wypowiada (ton głosu też odgrywa ważną rolę), no i jest w odpowiednim wieku do prezydentury poza tym republikanie już mieli ostatnie 2 kadencje, żeby się wykazać i teraz czas na zmiany
no to gratuluję: dałaś się nabrać na klasyczną manipulację kampanią wyborczą: właśnie o to chodzi marketingowcom politycznym
ale to nie jest wyścig, kto jest bardziej nice, tylko kto mądrzej będzie kierował największym mocarstwem na świecie. A do tego ton głosu i wiek ma się jak przysłowiowy piernik do wiatraka. Tu są ważne inne kryteria, oceniane racjonalnie i adekwatnie do stanowiska, na które są wybory.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Po pierwsze, nie uwazam ze patrzenie na kogos przez pryzmat rasy jest czescia psychologii ludzkiej. I tak, nie patrze na ludzi przez pryzmat ich rasy.
stereotypy są częścią ludzkiej psychiki i postrzegania świata - to fakt, i rację masz Wyrak w stu procentach, że nie każdy się nimi kieruje.
Ja też nie patrzę na ludzi przez pryzmat rasy, ani innych stereotypów, po prostu zdaję sobie sprawę że takie istnieją i że są pułapką postrzegania, co ułatwia mi bardziej obiektywne postrzeganie i ludzi i rzeczy.
Stereotypy nie rządzą. To raczej my możemy ich świadomie unikać.

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość

"My - Polacy nawet im do piet nie dorastamy z ich wola zwycistwa, patriotyzmem i rozumieniem demokracji jako takiej ktora byc powinna. Ten Narod to indywidualnosc ktorej my nigdy nie osiagniemy. Zycze kazdemu sie tam urodzic."

niestety swieta racja
śrubka, chyba się zagalopowałaś... masz kompleks bycia Polakiem? To przypomnij sobie z historii, że walczyliśmy o wolność swojego narodu i całej Europy nie raz, nie dwa, przypomnij sobie Westerplatte... i dopiero wówczas pomyśl o patriotyzmie, woli zwycięstwa i indywidualności... Dla mnie USA to niestety kraj o coraz bardziej płytkich wartościach, coraz bardziej na pokaz i coraz mniejszej refleksji... i cieszę się, że się tam nie urodziłam, że należę do Polski i tu mogę żyć, pracować i starać się, jakkolwiek patetycznie to zabrzmi, ale dla dobra narodu i państwa o takiej tradycji i wartościach. A to, że ludzie są różni wszędzie to już inna para kaloszy.

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
tak uwazam
zapewniam cie ze pojecie o historii mam a kompleksow nie mam i to zadnych heh co ma jedno do drugiego?

wiesz tu nie chodzi stricte o to co dawniej bylo, ze tam sobie walczyli etc., ale popatrz teraz - pojdziesz z flaga polska na ulice? nie nie pojdziesz, a wiesz czemu? bo sie wstydzic bedziesz, bo cie inni wysmieja, bo sie beda patrzec jak na idiotke etc.
a tutaj tego nie ma, kazdy pokazuje swoj patriotyzm i sie z tym nie kryje, wszedzie zobaczysz amerykanskie flagi, w samochodach, przy domach
bo patriotyzm nosi się w sercu, nie na pokaz!
Mówisz, że znasz historię? To wiesz, dlaczego tam flaga ma takie znaczenie? Bo Amerykanie to naród, który spaja flaga, bo o głębokie unitarne wartości tam trudno. Flaga jako symbol jedności i potęgi, dlatego jest wszędzie, bo Amerykanie zawsze w jej imię i pod jej pieczą walczyli.
A u nas? My też jeszcze do II Wojny byliśmy silnie z flagą związani, ale potem przyszedł system, który kazał flagę zdejmować na patriotyczne święta i jej symbolikę wypaczył, zniekształcił i długo jeszcze nie wróci taki szacunek do flagi jak był kiedyś. Ale obnoszenie się z flagą a patriotyzm to dwie różne rzeczy.
I pomyśl jeszcze, że każdy żołnierz ma flagę na ramionach, naszą flagę. I się z tym nie kryje i wychodząc na ulicy w mundurze, myślę że jest dumny z bycia Polakiem i tego symbolu.

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-11-06 o 00:00
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując