|
Zakorzenienie
|
Dot.: Barack Obama-historyczne zwyciestwo.
Cytat:
Napisane przez grzybol
głosowałabym, bo jakaś pozytywna energia od tego człowieka bije, jest otwarty na świat, świetnie sie wypowiada (ton głosu też odgrywa ważną rolę), no i jest w odpowiednim wieku do prezydentury  poza tym republikanie już mieli ostatnie 2 kadencje, żeby się wykazać i teraz czas na zmiany 
|
no to gratuluję: dałaś się nabrać na klasyczną manipulację kampanią wyborczą: właśnie o to chodzi marketingowcom politycznym 
ale to nie jest wyścig, kto jest bardziej nice, tylko kto mądrzej będzie kierował największym mocarstwem na świecie. A do tego ton głosu i wiek ma się jak przysłowiowy piernik do wiatraka. Tu są ważne inne kryteria, oceniane racjonalnie i adekwatnie do stanowiska, na które są wybory.
Cytat:
Napisane przez Wyrak
Po pierwsze, nie uwazam ze patrzenie na kogos przez pryzmat rasy jest czescia psychologii ludzkiej. I tak, nie patrze na ludzi przez pryzmat ich rasy.
|
stereotypy są częścią ludzkiej psychiki i postrzegania świata - to fakt, i rację masz Wyrak w stu procentach, że nie każdy się nimi kieruje.
Ja też nie patrzę na ludzi przez pryzmat rasy, ani innych stereotypów, po prostu zdaję sobie sprawę że takie istnieją i że są pułapką postrzegania, co ułatwia mi bardziej obiektywne postrzeganie i ludzi i rzeczy.
Stereotypy nie rządzą. To raczej my możemy ich świadomie unikać.
Cytat:
Napisane przez srubka
"My - Polacy nawet im do piet nie dorastamy z ich wola zwycistwa, patriotyzmem i rozumieniem demokracji jako takiej ktora byc powinna. Ten Narod to indywidualnosc ktorej my nigdy nie osiagniemy. Zycze kazdemu sie tam urodzic."
niestety swieta racja 
|
śrubka, chyba się zagalopowałaś... masz kompleks bycia Polakiem? To przypomnij sobie z historii, że walczyliśmy o wolność swojego narodu i całej Europy nie raz, nie dwa, przypomnij sobie Westerplatte... i dopiero wówczas pomyśl o patriotyzmie, woli zwycięstwa i indywidualności... Dla mnie USA to niestety kraj o coraz bardziej płytkich wartościach, coraz bardziej na pokaz i coraz mniejszej refleksji... i cieszę się, że się tam nie urodziłam, że należę do Polski i tu mogę żyć, pracować i starać się, jakkolwiek patetycznie to zabrzmi, ale dla dobra narodu i państwa o takiej tradycji i wartościach. A to, że ludzie są różni wszędzie to już inna para kaloszy.
Cytat:
Napisane przez srubka
tak uwazam 
zapewniam cie ze pojecie o historii mam a kompleksow nie mam i to zadnych  heh co ma jedno do drugiego?
wiesz tu nie chodzi stricte o to co dawniej bylo, ze tam sobie walczyli etc., ale popatrz teraz - pojdziesz z flaga polska na ulice? nie nie pojdziesz, a wiesz czemu? bo sie wstydzic bedziesz, bo cie inni wysmieja, bo sie beda patrzec jak na idiotke etc.
a tutaj tego nie ma, kazdy pokazuje swoj patriotyzm i sie z tym nie kryje, wszedzie zobaczysz amerykanskie flagi, w samochodach, przy domach 
|
bo patriotyzm nosi się w sercu, nie na pokaz!
Mówisz, że znasz historię? To wiesz, dlaczego tam flaga ma takie znaczenie? Bo Amerykanie to naród, który spaja flaga, bo o głębokie unitarne wartości tam trudno. Flaga jako symbol jedności i potęgi, dlatego jest wszędzie, bo Amerykanie zawsze w jej imię i pod jej pieczą walczyli.
A u nas? My też jeszcze do II Wojny byliśmy silnie z flagą związani, ale potem przyszedł system, który kazał flagę zdejmować na patriotyczne święta i jej symbolikę wypaczył, zniekształcił i długo jeszcze nie wróci taki szacunek do flagi jak był kiedyś. Ale obnoszenie się z flagą a patriotyzm to dwie różne rzeczy.
I pomyśl jeszcze, że każdy żołnierz ma flagę na ramionach, naszą flagę. I się z tym nie kryje i wychodząc na ulicy w mundurze, myślę że jest dumny z bycia Polakiem i tego symbolu.
Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-11-06 o 00:00
|