Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Torty
Wątek: Torty
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-11-18, 16:17   #27
nurthena
Raczkowanie
 
Avatar nurthena
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Włocławek
Wiadomości: 206
Dot.: Torty

Cytat:
Napisane przez asiulkaa
Żeby krem do tortu nie był mdły to ja zawsze dodaję dużo spirytusu, działa cuda no ale nadaje się do twardych kremów, bita śmietana robi się lejąca.

Co do przepisów to dla leniwych mam taki:
Biszkopt
W zależności od tego jaki ma wyć wielki zdecydować ile jajek, ja zazwyczaj robię z 6 sztuk. Na każde jajko 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać masę aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mąkę i ostrożnie mieszać, w przypadku korzystania z miksera zmienić na 1 bieg. Gotową masę wlać do tortownicy i piec około godziny. Najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy ma czas przeschnąć.
Krem
Śmietana kremówka (na biszkopt 6 jajeczny 300 ml., cukier, zagęstnik np. śmietan fix- jest bezsmakowy (nie polecam śnieżki i temu podobnych bo mi nie smakują). Puszka brzoskwiń (można dowolne owoce.
Do schłodzonej śmietany dodać cukier i zagęstnik i ubijać. Jeżeli śmietana jest rzadka dodać zagęstnika, a cukier dodawać do smaku.

Biszkopt przekroić na 3 części, w szklance wymieszać w proporcji 1 do 1 spirytus i sok z brzoskwiń lub dowolny sak owocowy. Namoczyć biszkopt. 2/3 brzoskwiń pokroić w kostkę a 1/3 w plasterki. Kostkę brzoskwiniową wymieszać z 2/3 bitej śmietany. Masę śmietanowo- brzoskwiniową podzielić na 2 części i posmarować ją między plastry tortu. Na wierzchu i po bokach wysmarować tort bitą śmietaną i poukładać plasterki na wierzchu tortu.

Tort się robi szybko dlatego często gości u mnie jako poobiedni deser.

Mam jeszcze przepis na tort bardziej skomplikowany idealny na urodziny (zwłaszcza dla dorosłych- zawiera dużo alkoholu)- truflowy, podam go wieczorem jak wrócę do domu.

mmmm ja zawsze robie ten tort tylko do smeitany dodaje zwyklej zelatyny, a na poczatku scinam wierch tortu krusze i obsypuje nim boki wysmarowanie smietana wtedy tak fajnie nasiakaje i to akurat moja ulubiona czesc tortu polema wszystkim
__________________
**** Jeżeli chcesz o czymś zapomnieć, to znaczy, że nie możesz przestać o tym myśleć....****
nurthena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując