Dwa przepisy od faceta ;)
To ja może tak nieskromnie coś dorzucę?
Figi w sosie karmelowym:
3 świeże figi, 10 dag cukru, szczypta szafranu, pół łyżeczki cynamonu, 10 dag mieszanki orzechów laskowych, rodzynek, migdałów i orzechów włoskich, 10 białych winogron
Figi umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Rozpuścić na patelni cukier z odrobiną wody aż powstanie karmel. Dodać przyprawy, mieszankę bakalii i mieszać chwilę smażąc. Na talerzu ułożyć figi polać karmelem i ozdobić winogronami. Przed podaniem chwilę potrzymać deser na aluminiowej tacce na rozgrzanym grillu.
Szczi
50 dag mięsa wołowego (szponder), 50 dag kapusty kwaszonej, 2 łyżki masła, 2 łyżki pasty pomidorowej, łyżka maki, cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, listek laurowy, kilka ziarn pieprzu, sól
Kapustę osączyć (wygnieść),włożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać część masła, liść laurowy, pieprz i pokrojoną cebulę i dusić pod pokrywką kwadrans. Marchew i pietruszkę obrać, drobno pokroić, dodać masła i dusić pod pokrywką w osobnym naczyniu 20 min. Włożyć mięso do garnka, zalać litrem wody, posolić i gotować 90 min. Potem wyjąć i wystudzone drobno pokroić. Rosół przecedzić. Do garnka włożyć kapustę, podduszoną włoszczyznę, pastę pomidorową i mięso. Zalać rosołem odlawszy pół szklanki do rozprowadzenia zasmażki. Gotować 30 min. Z mąki i resztki masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją pozostawionym rosołem, zagotować i wlać do ugotowanej już zupy.
źróło: Radio TOK FM
Edytowane przez Bastian21
Czas edycji: 2005-11-20 o 20:17
|