2008-11-11, 12:46
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez Malla
fiolka85 - na stronie są Focusy toryczne, ale nie ma sferycznych i o to mi chodziło.
Grabowski, ul. Floriańska. W ofercie ma wszystko, Coopery, Zeissy itp.
|
dzięki, zdecydowałyśmy się jednak na wizytę w Chrzanowie i niestety było byle jak, całe badanie 10 minut bez nauki zakładania i ściągania soczewek i jeszcze siostra dostała za słabe soczewki...eh szkoda gadać, dlatego na wizytę kontrolną wysyłam ją do krk. Jedyny plus tej wizyty jest taki znam słabe strony mojej przyszłej konkurencji
Cytat:
Napisane przez Bastard Heart
Niestety nie mam czasu aby przejżeć cały wątek, a zdecydowałam się na soczewki. W piątek idę do okulisty w tej sprawie i chciałabym wiedzieć, czy długo trwa ten cały proces doboru soczewek etc. bo zależy mi na czasie. 
|
Niestety zwykle trwa krótko, a pierwsza wizyta tak jak pisała Malla powinna trwać około godziny
Cytat:
Napisane przez Malla
corka_rosy - ale na 3 miesiące, a nie miesiąc.
Wpadła mi w weekend wielka mucha do oka i przykleiła skrzydłem. Widok makabryczny, aż TŻ drgnął i nie pozwolił mi wyjąć lusterka. Zajmowała całe oko, mimo że dotykała go tylko jednym skrzydłem. Po wyjęciu przepłukałam oczy kroplami. Nie wiem czy teraz mam wyrzucić soczewki czy co...
|
Ja bym wyrzuciła tę soczewkę, bo muchy znane są z tego że lubią się kręcić w niezbyt higienicznych miejscach a przecież płyn ma ograniczone właściwości dezynfekujące bo musi być łagodny dla oka
Cytat:
Napisane przez cichyalter
Jestem ciekawy czy macie, kiedy wychodzicie w soczewkach wieczorem, taki efekt rozmazania światła lub mgiełki jeżeli spojrzycie na świtało latarni czy światła samochodowe. Powtarza mi się to za każdym razem nawet przy nowej soczewce. Wybitnie oko lewe.
Soczewki testuje od 2 tyg, noszę miesięczne - duża wada  szczęście, że bez astygmatyzmu...
|
Najprawdopodobniej ten efekt wywołany jest przez aberracje sferyczne i firma Bausch&Lomb reklamuje swoje produkty jako posiadające asferyczną powierzchnię eliminującą te aberracje, może powinieneś wypróbować ich soczewki. Ja osobiście nie testowałam ich soczewek ale znajoma nosząca na codzień OASYS miała okazje chodzić w jednodniówkach Bauscha i twierdziła, że faktycznie mają lepsze odwzorowanie obrazu.
|
|
|