2008-11-11, 16:16
|
|
Wiedźma
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
Cytat:
Napisane przez glamourous
a moze mu sie twoja PERFUMA - nieperfuma jednak nie spodobala i to dlatego?
w kazdym razie szkoda- moze by jeszcze Zlotousty pare perelek z siebie wyrzucil 
|

Może mu się nie spodobała, Jakoś mało mnie to zasmuca. ![:]](//static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
A co do perełek - nie jestem aż tak zachłanna - jedna wystarczy. 
Cytat:
Napisane przez BeYourself
Prof. Miodek kiedyś tam na jednym z wykładów z Kultury Języka, na które od czasu do czasu zdarzało mi się uczęszczać, był rzekł  , że można mówić "pisze", zamiast "jest napisane". A ja tam wierzę Miodkowi  , choć sama używam tylko formy "jest napisane". Coś nie mogę się "przestawić" na "pisze".
|
Grrr... Na "pisze" jestem lekko uczulona. Toż to absurdalna forma.
Dla mnie "pisze na tablicy" oznacza jednoznacznie, że ktoś tam stoi i smaruje. Inaczej to jest alogiczne. 
Cytat:
Napisane przez KasiaxQ
Właśnie, prof. Miodek jako jeden z nielicznych uważa te formy za równe sobie. Ale czytałam opinie, że on jest bardzo otwarty na zmiany. Może za jakiś czas słowo 'perfuma' i inne mu podobne, tu przytaczane, też zostaną uznane za poprawne w związku z częstotliwością ich używania 
|
A to zauważyłam.
Kiedy przyjęła się "puenta" zamiast "pointy" i "dwie postacie" zamiast "dwie postaci" i parę innych zmian - poczułam się trochę wydutkana z tą swoją lingwistyczną edukacją.
|
|
|