Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Wokingham
Wiadomości: 944
|
Dot.: Przetrwac zime, schudnac do wiosny, fitness w domu. Artykuly, ciekawostki, wasz
'Dieta zimowa
Nie trzeba być dietetykiem, by wiedzieć że zimą potrzebujemy więcej energii, dlatego nasz jadłospis powinien różnić się od letniego, mimo iż zapotrzebowanie na kalorie zimą i latem nie różnią zbyt wiele.
Zazwyczaj w zimę mamy ochotę na dania obfitsze i bardziej kaloryczne niż zwykle. Dzieje się tak dlatego że nasz organizm, marznąc w zimowe dni, kurczy obwodowe naczynia krwionośne, by zmniejszyć straty ciepła. Równocześnie wzrasta ciśnienie krwi, zwiększając aktywność gruczołów produkujących hormony. Organizm zimą potrzebuje większej dawki energii z pożywienia, aby wyrównać bilans cieplny.
Dobrze skomponowana zimowa dieta da nam:
- więcej energii (nie będziemy marznąć)
- większą odporność (mniej będziemy chorować)
- mniej w talii (nie przybierzemy na wadze)
Jeżeli zimą czujemy sie ospali, mniej odporni na infekcję tzn. że nasza dieta jest nieprawidłowa. Ważne jest wtedy by pokarmy nie były dobierane przypadkiem. Nasz organizm sam powinien podpowiedzieć, co zrobić, aby wzmocnić odporność, ustrzec się infekcji oraz nie dopuścić do utworzenia tkanki tłuszczowej.
W zimowej diecie najważniejsza jest ilość posiłków - powinny być co najmniej cztery. Jedząc co 3 godziny, możemy utrzymać równowagę cieplną w organizmie.
Zostało udowodnione, że jedzenie śniadań zapobiega przeziębieniom. Jedząc rankiem nie przybierzesz na wadze, gdyż spalanie tłuszczu jest najszybsze i organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.
Przy posiłkach nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców: pomidorów, papryki, brokuł, brukselek, sałat, selera naciowego, pomarańczy, grejpfrutów, melonów, kiwi. Nie tylko są bogate w witaminy A, C i E, ale również pomagają wykorzystać energię z pożywienia i pobudzają system odpornościowy.
Zimą potrzebujemy również witamin z grupy B, które są istotne ze względu na odporność i działanie przeciwdepresyjne. Witaminy te są obecne na przykład: w fasoli, nabiale, kiełkach, rybach, wołowinie, ziarnach, kiełkach, orzechach.
Pamiętajmy też o odpowiedniej ilości żelaza - gdyż bierze on udział w produkcji hemoglobiny, chroniąc przed anemią, zwiększając odporność i wzmacniając siły. żelazo zawiera: soczewica, kasze.
Zimą 50% energii powinno pochodzić z węglowodanów. Jednak ciasta, ciastka i białe pieczywo, mają cukry proste, które tylko oszukują głód (gdyż glukoza szybko wchłania się do krwi), ponadto tuczą.
Śniadanie
- tost z ciemnego
- 2 duże plastry białego twarogu lub, łyżka jogurtu naturalnego
- pokrojony w plastry pomidor
- owoc kiwi
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego wzbogaconego w wapń
- herbata malinowa
II śniadanie
- sałatka owocowa: pokrojone w kostkę pomarańcza lub grejpfrut, jabłko, pół opakowania jogurtu naturalnego, łyżka ziarenek słonecznika
- zielona herbata
Obiad
- gotowane na parze warzywa (brokuły, papryka, seler, pieczarki, cukinia) z odrobiną oliwy z oliwek, z dodatkiem soku z cytryny
- porcja ryby, zapieczona w folii
- porcja surówki z kiszonej kapusty, utartej marchwi oraz jabłka
- sok z grejpfruta
Kolacja
- sałata lodowa: plaster sera żółtego pokrojonego w cienkie paseczki, garść kiełków, pokrojony w kostkę pomidor, żółta papryka, 2 łyżki sosu winegret'
http://fitness.magicsport.pl/917,dieta,zimowa.html
|