Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Filtry ochronne - ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-11-16, 21:29   #994
asix86
Wtajemniczenie

Kwasy AHA u kosmetyczki - jakie filtry???

Witajcie!

Bardzo dużo wątków jest odnośnie kwasów i filtrów, ale niestety nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie..

Może zacznę od początku:
Chodzę do kosmetyczki na zabiegi kwasami AHA o stężeniu ok 35% raz na tydzień (zabiegów ma być ok 8). Jestem po 4 zabiegu.. w tym tygodniu zamiast kwasów mam mieć oczyszczanie bo to ponoć normalne, że w trakcie kuracji "wychodzą" ze środka różne rzeczy, oprócz tego codziennie rano i wieczorem przemywam twarz tonikiem o stężeniu 10%.

Wszystkie kosmetyki są z firmy Dermika, w których skład wchodzi również krem z filtrami o faktorze UVA/UVB 14 (taki specjalny "po zabiegach eksfoliacji") - kosmetyczka powiedziała, że dodatkowo mogę sobie kupić podkład, żeby dodatkowo ochronić twarz, jak będę dużo przebywać na dworzu (za 1,5 miesiąca jadę na narty, więc już się boję

Zastanawiam się czy filtr 14 jest wystarczający po takich zabiegach, na innych forach "filromaniaczki" uważają, że minimum to filtr spf50 na co dzień.

Zastanawiam się jeszcze czy ten filtr z dermiki nie "pogryzie" się z jakimś podkładem, do tej pory używałam próbek podkładu vichy, revlon,maybelline..
czy bardziej się opłaca zamiast podkładu kupić dodatkowy filtr powyżej spf 50 i sie nie martwić tym że zniszczę dobroczynne działanie filtru dermiki???
jak zaczęłam czytać o filtrach, kwasach na forach to kompletnie się pogubiłam,
a już chciałam kupić sobie podkład vichy (niechętnie - nigdy nie używałam podkładów) area teint o spf11.

Dodam, że "filtromaniaczki" mnie przekonały.. po kuracji zacznę używać wysokich filtrów codziennie, żeby spowolnić starzenie się skóry , ale teraz boję się "przedobrzyć"