Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Lubelskie Żonki!!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-11-17, 11:45   #4310
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*
Dot.: Lubelskie Żonki!!

Sonia,

przepraszam, że tak długo nie odpisywałam, ale jestem bardzo zajęta, całe dnie nie ma mnie w domu.

Co do tego mięsa odzyskiwanego mechanicznie, to trudno mi coś powiedzieć, bo technologię mięsa będę miała dopiero w przyszłym roku, ale z takich ogólnych informacji- nie mam wątpliwości, że takie mięso jest dużo mniej zdrowe od normalnego. W skład mięsa odzyskiwanego mechanicznie wchodzi (np. w przypadku drobiowego) tylko 39-57% mięsa, reszta to min. tkanka kostna i niestety chrząstki (nawet do 10%). Poza tym takie mięso zawiera dużo tłuszczu. Ja osobiście wolałabym (zwłaszcza dla dziecka) sama coś z mięska zrobić, zmielić itd. niż kupić takie gotowe. Powiem Ci szczerze, że nie wiem za dokładnie co jest w składzie tych słoiczków z mięsem dla dzieci, może jakościowo nie są takie złe, zależy często od ceny, producenta, nie mogę się więc wypowiedzieć. Najgorsze to są w tych gotowych produktach konserwanty, na to na pewno trzeba zwracać uwagę. Chociaż z drugiej strony to trudno teraz znaleźć produkt bez ulepszaczy, nawet jogurtów jest na rynku niewiele takich, które nie zawierają dodatków, a najgorszy jest moim zdaniem chyba Danone. Jedyne wyjście to czytać dokładnie etykiety i umieć wybierać...

Kurde, co to mi sie z czcionką porobiło?? Napisałam w wordzie bo mi net wolno chodzi i nie chce mi sie normalną czcionką wkleić :/

Edytowane przez Lenka*
Czas edycji: 2008-11-17 o 11:48
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora