2008-11-18, 07:53
|
|
Nocna Straż
|
Dot.: Biegówki
Cześć !
Strony, no ze stronami trochę kiepsko w polsce Trochę jak z trasami 
mamy jedynie dość aktywne (przynajmniej w sezonie zimowym) forum: http://biegowki.pl/forum/,
na którym poradzą Wam nie tylko amatorzy ale i zawodnicy.
W kwestii wyboru nart ciężko doradzać, bo nie wiem czy podchodzicie do sprawy kwotowo czy jakościowo, na jakich trasach zamierzacie biegać i gdzie, czy zamierzacie odwiedzać utrzymane trasy?
Uniwersalne porady:
1. Nie wybierać zbyt długich nart (góra wzrost + 10 do 15 cm)
2. Nie wybierać zbyt krótkich kijków (spotkacie się często nawet w sklepie, że mają sięgać łokcia, ale powinny być dłuższe - bo odbicie jest daleko za ciałem a nie przed lub pod ramieniem- moja długość do kije do ucha ale ja biegam łyżwą. Wam propnuję kije do ramienia (myślę że na początek spróbujecie klasyka)
3. Nie wybierać zbyt miękkich nart - stosować test kartki - położyć nartę na podłodze pod nią na wysokości wiązania kartkę i stanąć na narcie całym ciężarem ciała - kartka ma się pozwolić wysunąć a nie wyrwać. Do klasyka ta narta nie może być też zbyt twarda - więc ta przestrzeń po dociśnięciu nie może być duża - po prostu około milimetr (lub mniej) luzu
4. Kupcie wiązania i buty z systenu SNS Profil lub SNS Pilot Salomon lub NNN Rotefella- nic starszego. A buty mają być wygodne i ciepłe.
Na początek polecam sprzęt używany, bo i tak go zmienicie po pierwszym sezonie, gdy wasze gusta i preferencje okrzepną. Nie kupujcie jednak staroci, tylko sprzęt góra paroletni.
I polecam wybrać się do Jakuszyc - zamiast kupować to powypożyczać i wypróbować na trasie różne opcje, zanim się coś kupi.
Pozdrawiam kanirakk Miłej nauki
|
|
|