|
Dot.: Sposoby na białe zęby
a ja polecam isc do dentysty na usuwanie kamienia. Moze i go nie masz, bo nie piszesz, ale takie przebarwienia po kawie, czy herbacie to to samo co kamien, tylko osadzone na calej powierzchni zeba i w malej ilosci. Wczoraj bylam u dentysty(mialam jeden ubytek) i przy okazji oczyszczono mi zabki i lsnia biela , jak nowe. Na styczen umowilam sie na ponowna wizyte na konkretne czyszczenie. To jakas specjalna technika ktora usuwa wszystko co jest na zebych i przy dziaslach pod cisnieniem czy jakos tak mi to tlumaczono. To cos w rodzaju powera, tak sie smiala dentystka. Caly osad i przebarwienia sa usuniete. Nie tylko z powierzchni zeba, ale i z przestrzeni miedzyzebowych. Mam male zepalenia dziasel ktorych normalnie nie widze i nie czuje. Jak nazwala to moja dentystka , ze sa to jakies torebki zapalne. Raz na rok nalezy porzadnie oczyszcac zeby, a nie tylko usuwac kamien. Jest to konieczne nie tylko zeby ladnie zabki wygladaly, ale i dla zdrowia naszych zebow i dziasel. Jest tylko jedno ale , kasa chorych tego nie pokrywa, ale co mi tam. Zobacze co i jak. Wkoncu bede miec sliczne zabki o jakich marze od 16 lat. W Pl zawsze mi mowiono, ze ja mam przebarwienia i tego sie nie usuwa, a ja tymczasem mialam kamien, ale tez lekkie przebarwienia widoczen w postaci lekkiego pozolkniecia w okolicach dziasel. Moja zmora byly czeste zapalenia dziasel. Idz do porzadnego dentysty, ktory posiada sprzet do usuwania kamienia i przebarwien. Kamien , nawet w PL usuwa sie za darmo(przynajmniej u mojej cioci to damowy zabieg). Daje naprawde duzo. Jesli twoje zabki sa pozolkle z powodu kawy i papieroskow to napewno przejasnieja, jesli masz bardzo zolte zeby , ale dlatego ze takie jest szkliwo to taki zabieg nie pomoze, tu pomoze wybielanie, ktore jest bardzo drogie i oslabia szkliwo. Piszesz, ze w duzej mierze wina jest kawka, wiec mysle, ze naturalne zabki wcale nie s aaz tak zolte, wiec jak usuniesz kamien i przebarwienia, to zobaczysz roznice, a i zdrowie twoich dziasel bedzie podreperowane.
|