Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pomóżcie...studia:(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-11-20, 09:34   #5
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Pomóżcie...studia:(

Cytat:
Napisane przez kaktusiek Pokaż wiadomość
Witam Was drogie Wizażanki.
Mam ogromny problem ze studiami. Dostałam się na studia dzienne na państwową uczelnię dokładnie tam gdzie chciałam się dostać(jestem na pierwszym roku). Ale strasznie źle się czuję studiując tutaj. Okazało się, że zajęcia na tym kierunku nie są dla mnie ani trochę interesujące, to nie jest to, co chciałabym w życiu robić. Do tego dochodzi dosłownie żadne przygotowanie do studiowania przez słabe liceum, w którym się uczyłam wcześniej, dlatego nie daję sobie rady mimo, że się staram... chciałabym zmienić kierunek i uczelnię i pójść na studia zaoczne najchętniej już teraz, ale wiem że byłoby to możliwe dopiero od następnego roku, a więc miałabym rok w plecy. Czuję się z tym fatalnie, nie wiem co mam robić, tym bardziej że wszyscy bliscy namawiają mnie, żebym została na obecnej uczelni. Wszyscy zamiast w jakiś sposób pomóc mówią tylko w kółko to samo: "poradzisz sobie, jesteś zdolna, nie po to tak się starałaś, żeby tu się dostać, zebyś teraz zrezygnowała"i tak dalej...nie mam zadnego wsparcia rodziny dla zmiany studiów... poradźcie Wizażanki co robić w takiej sytuacji?? czy któraś z Was zmieniała studia w trakcie i może sie podzielić doświadczeniami?
1. Na studiach zaocznych jest nawet więcej roboty, niż na dziennych, bo sporo rzeczy trzeba sobie doczytać i przygotować samemu - jesteś na to gotowa? Ja po 1 roku zaocznym przeniosłam się na dzienne, więc mam porównanie.
2. Przemyśl jeszcze sprawę - może to chwilowy kryzys, może niebawem zaczną się bardziej interesujące Cię zajęcia?
3. Jeśli jednak uznasz, że to nie dla Ciebie, to może lepiej rozejrzyj się za jakąś szkołą dwuletnią, z bardziej konkretnymi zajęciami. Studia zawsze możesz zrobić potem. Nie każdy bowiem nadaje się na studenta. Niektórzy wolą się uczyć krócej, "konkretów".
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując