Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - mój mąż pije
Wątek: mój mąż pije
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-11-20, 15:28   #141
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: mój mąż pije

Cytat:
Napisane przez annain Pokaż wiadomość
a ja się przebadać? są jakieś testy? czy tylko w grupach al-anon? Inaczej by było, gdybym sama mogła mu zrobić te testy i miałby problem "czarne na białym". Wtedy może by się przełamał.
Niestety, pomóc może jedynie specjalista od uzależnień, ja aż tak dobrze na nałogach to się nie znam by móc coś jednoznacznie podpowiedzieć. Możesz porozmawiać z mężem i spróbować mu wytłumaczyć to na przykładzie takim:

Wyobraź sobie, że podejrzewasz u siebie raka... masz wszystkie typowe dla tej choroby objawy, wszystkie o których słyszałeś. Boisz się iść do lekarza, bo boisz się usłyszeć ostateczną diagnozę - ale czy rak od tego, że nie będzie lekarskiej diagnozy ci przejdzie? Któregoś dnia twój wyniszczony organizm umrze, mimo iż nie było lekarskiej diagnozy... Dlaczego czekać aż będzie za późno, skoro można mu pomóc, a poza tym może okaże się, że to wcale nie był rak lecz jakieś inne, niegroźne schorzenie.

Tak samo jest z alkoholem - może to wcale nie jest alkoholizm? A jeśli jest, to należy go leczyć zanim stanie się za późno na leczenie. Twój mąż jest chyba rozsądnym człowiekiem i chciałby się leczyć w przypadku raka, prawda? Tak samo powinien chcieć się leczyć jeśli okaże się, że cierpi na chorobę alkoholową.