Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kosmetyki mineralne Everyday Minerals - część I
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-11-25, 07:36   #942
pastereczka
Organizatorka

Dot.: Kosmetyki Everyday Minerals

Cytat:
Napisane przez frantic Pokaż wiadomość
No dobrze, ale jeżeli np. zamówie coś dzisiaj i nie przekroczę kwoty 22 EUR, a w ciągu trzech tygodni kiedy idzie paczka dolar wzrośnie i okaże się, że już bym kwotę przekroczyła to dowalą mi VAT czy nie?
Mówiąc inaczej, czy UC patrzy na kurs dolara z dnia wysłania paczki czy z dnia w którym dotarła ona do ichnego urzędu?
Nie musimy być analityczkami rynkowymi kurs ze środy przedostatniej miesiąca poprzedniego , czyli teraz bierzemy przedostatnią środę listopada i wiemy jak jest w grudniu (chyba ze się nie zmienil o wiecej niż 5% w stosunku do przedostatniej srody paxdziernika-wtedy on zostaje) Wprawdzie pkt 2 mowi o poprzedniej srodzie, ale mnie sie wydaje ze jak placimy z konta walutowego a nie jak nam zamienia $ na PLN. Ale prawnikiem nie jestem...
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA Finansów 1) z dnia 16 stycznia 2004 r.

w sprawie sposobu stosowania kursów walut obcych, ogłaszanych przez Narodowy Bank Polski, w celu ustalenia wartości celnej
(Dz. U. Nr 8, poz. 64)
Na podstawie art. 34 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks Celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z póź. zm. 2) ) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Dla ustalania wartości celnej stosuje się bieżące kursy średnie walut obcych w złotych, wyliczone przez Narodowy Bank Polski w przedostatnią środę miesiąca i ogłoszone przez Narodowy Bank Polski w tabeli A i B w tym samym dniu lub w dniu następnym, od pierwszego dnia następnego miesiąca od godz. 000 do ostatniego dnia tego miesiąca do godz. 2400.
....
§2. 1. W przypadku transakcji dokonywanych w jednostkach rozliczeniowych, dla ustalenia wartości celnej, stosuje się bieżące kursy średnie tych jednostek w złotych, ogłaszane przez Narodowy Bank Polski w poprzednią środę miesiąca

itd
pastereczka jest offline Zgłoś do moderatora