2008-11-27, 13:41
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe Wizażowe Gaduły - Panny Młode 2009, cz. VII
Cytat:
Napisane przez kaema
Ja własnie mam plan zeby kupić Kocurowi na Mikołaja rybke - takiego bojowniczka w małym kulkowym akwarium
W pracy sie smieją że bede go testować na ojca! 
|
Mam w domu bojownika, samca- zboczeniec straszny, nawet na mnie jakoś dziwnie patrzy .
Jednak jest jedna zasada ryb się nie trzyma w szklanych kulach! Są w tedy bardziej podatne na choroby i szybciej umierają. Wiele na ten temat jest napisane na forum WiZooż. Bojownik to wcale nie jest rybka "bez wymagań" jak to mówią niektórzy niedoedukowani pracownicy sklepów zoologicznych. Potrzebują prostokątnego akwarium, filtra, żywych roślin, grzałki itp. (zwłaszcza, gdy mamy na celu rozród temp w wodzie musi mieć około 30 stopni).
Kiedy rybki pływają sobie w kuli ruch ich płetw powoduje fale, które odbijają się o ścianki, powstaje echo słyszalne dla rybek. Myślą sobie wtedy, że ktoś z nimi jest, stresują się. Po za tym mają zniekształcony obraz, brak jest kątów i to nie sprzyja bojownikowi który z reguły prowadzi raczej ukryty tryb życia - potrzebuje kąta dzięki któremu będzie mógł ustalić swoje położenie. Będąc w kuli głupieje, jest zdezorientowany a to może wpływać na jego bezruch (o tym stanie mogą także świadczyć choroby naszej rybki).
Czas edycji: 2008-11-27 o 13:43
Powód: dopisek
|
|
|