2008-11-28, 12:40
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szatan
Cytat:
Napisane przez viki1988
Powiem tak, ja dokładnie sie na tym nie znam, ale czytałam wypowiedzi psychologów/ psychiatrów którzy twierdzili ze egzorcyzmy czy inne tego typu rytały w które poprostu wierzy człowiek mogą w takich okolicznościach zadziałaś
|
Gdybym usłyszał coś takiego na własne uszy to roześmiał bym się takiemu specjaliście prosto w twarz...
W jaki sposób wiara w skuteczność egzorcyzmów czy ich rzekome działanie jako psychoterapia może wyleczyć ze schizofrenii? Przypomina mi to popularne na początku XXw. próby leczenia wszelkich chorób psychoanalizą przez nawiedzonych wyznawców Freuda. Leczyli tak gruźlicę, złamania etc.
Elfir - nie chcę być upierdliwy, ale dalej nie usłyszałem odpowiedzi jak to jest, że:
Cytat:
Napisane przez Elfir
Tylko, ze dziwnym jest iż "demon" opanowuje ciało jedynie osób, które w niego wierzą. I dają się wtedy "wyleczyć" metodami w które wierzą.
Wmówić sobie można wszystko.
|
,
natomiast:
Cytat:
Napisane przez Elfir
bo nie leczony prawidłowo. Teraz tez nagłasnia się afery, gdy jakiś hosztapler -uzdrowicel naciąga chorych na raka.
|
Czym różni się egzorcyzm od naciągania chorych na raka? Dlaczego egzorcyzmy bywają skuteczne, a np. zioła stosowane na raka nie? Dlaczego autosugestia i wiara w wyleczenie nie pomaga?
I jeszcze raz napiszę - nie atakuję Twoich poglądów. Ja też tylko szukam odpowiedzi. Różnimy się tym, że Ty mocno wierzysz w moc nauki. Ja wierzę w Boga, ale przechodząc przez ulicę patrzę w obie strony. Wiem też, że nauka więcej nie wie niż wie...
|