2005-11-27, 12:19
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: cudowne tabletki na zmarszczki ?
Noor, dzięki za wyszperanie Biogala, bo własnie myślałam o zakupie (w przyszłosci, gdy wyczerpię obecne zapasy wiesiołka) Neoglandyny.
Może pomyslicie, ze mam świra, ale trudno zaryzykuję . Preferuję ogórecznik nad wiesiolkiem, bo znalazłam taki tekst:
"Liczne badania epidemiologiczne i doświadczalne na zwierzętach wskazują na istotną rolę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w procesie nowotworzenia. (...) Kwas linolowy (LA) należący do serii n-6 NNKT pobudza powstawanie raków sutka, jelita grubego i prostaty. Kwas ten w znacznych ilościach znajduje się w olejach pochodzenia roślinnego (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany i wiesiołkowy). Natomiast kwas gamma-linolenowy (GLA, n-6 NNKT), który w większych ilościach znajduje się w oleju z nasion wiesiołka i ogórecznika działa przeciwnowotworowo. Właściwości przeciwnowotworowe wykazują także NNKT serii n-3, pochodzące głównie z olejów rybnych - kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)."
Cytat pochodzi z pracy: Nienasycone kwasy tłuszczowe a nowotworzenie, Współcz Onkol (2002), vol. 6, 2, 60-63,autorzy: Ewa Skopińska-Różewska, Ewa Sommer, Sylwester Sommer. http://termedia.pl/magazine.php?magazine_id= 3&article_id=31&magazine_ subpage=ABSTRACT
Nie wierzę we wszystko, co znajdę w sieci, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże i przerzucam się na ogórecznik. Co prawda nie wiem, czy "olej wiesiołkowy" to to samo co "olej z nasion wisiołka"...
A poza tym, to jak patrzę na moje zachowanie, to zgadzam się ze stwierdzeniem, że do tekstów medycznych dostep powinni mieć tylko medycy
|
|
|