2008-12-02, 20:25
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Prezentacja maturalna
Cześc Odważyłam się przyłączyc do Waszego wątku. Mam nadzieję, że nikt nie zgłosi sprzeciwu Mam ogromną prośbę. Potrzebuję jakiś porad dotyczących utworów, jakie powinnam wybra do mojej prezentacji materulnej. Tytuł brzmi: "Cierpienie jest nauczycielem" (Ajschylos). Omów różne aspekty cierpienia ukazane w literaturze i innych dziełach sztuki na przestrzeni epok. Jak na razie wybrałam: Księga Hioba, Legenda o św. Aleksym... I na tym stanęło.
Zastanawiałam się, czy nie wykorzystac ekranizacji opowiadania Fiodora Dostojewskiego "Łagodna" w reż. Piotra Dumały, ale polonistka ostatecznie nie poparła mojego pomysłu, więc nie wiem czy mój wybór byłby trafny.
Kwestia otwarta: obraz (może jakiś utkwił Wam w pamięci, a bedzie odpowiedni do mojego tematu?), a także jakaś książka - najlepiej spoza kanonu lektur - jestem otwarta na wszystkie wasze sugestie (myślałam o "Złotym Pelikanie" Stefana Chwina - może ktoś czytał i wie, czy się ta pozycja nadaje?)
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
|