Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - BECIKOWE - wszystko o ...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-11-28, 00:18   #54
hkama
Przyczajenie

Dot.: Becikowe ?

Jestem już mamusią, nie dostawałam becikowego na nasze maleństwo, uważam jednak,że powinni dostawać je wszyscy rodzice, którzy zdecydują się na posiadanie dzieciątka.
Dlaczego maja dostawać je tylko najbiedniejsi, dlaczego jeśli zdecydujemy się z mężem na posiadanie kolejnego dziecka nie mamy go otrzymać?
A dlatego, że mąż pracuje na dwa etaty, pracuje od poniedziałku do niedzieli, niekiedy wychodzi rano i wraca po 22, tak ,że synek widzi Go po tygodniu i obraża się na tatę, że tak długo Go nie było...Nie przelewa nam się, żyjemy normalnie, niekiedy jest lepiej, innym razem gorzej, i tylko dlatego, że mąż potrafi znaleźć pracę , nie pozwala sobie na odpoczynek, ja nauczyłam się oszczednie prowadzić dom, zrezygnowaliśmy z wielu przyjemności jesteśmy uważani za ludzi, którzy są dobrze sytuowani i należy nałożyć na nich wyższy podatek, nie traktować podobnie jak innych, bo przecież oni mają. Owszem mają, ale jakim kosztem.
Jedna z was napisała, ze nie ma u nas efektywnej polityki prorodzinnej, czy polityki zapobiegania bezrobociu, fakt. Łatwiej jest załatwić coś półśrodkiem, niż pomyśleć długofalowo. Łatwiej jest odebrać tym, którzy mają ciut więcej, bo przecież ich stać i dać tym, którym niejednokrotnie nie chce się podnieść tyłka sprzed telewizora, aby pójść poszukać pracy, a nie tylko czekać , aż dostanie się kolejny zasiłek od opieki.
Dochodze do wniosku, że powinniśmy z mężem zacząć oszukiwać, nie płacić podatków, aby mieć takie szanse pomocy ze strony państwa jak inni.
hkama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując