Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 18:42   #976
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
pewnie na odwrot tylko katarzynka sie przejezyczyla

ja mialam robione usg w 4 tyg zaplodnieniowym a 6 tyg ciazy i moja fasolka miala 3mm

ciekawe ile ma teraz

EDIT: kazdy lekarz oblicza ciaze metodą Naegellego przy pomocy kalendarza: do daty pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodajemy 7 dni
no z ta metoda chyba sie otbie pokiełbasiło ? z tego co wiem to sie golicza w ten sposób
1 OM – 3 MIESIĄCE + 7 DNI + 1 ROK = TP

1 OM – pierwszy dzień ostatniej miesiączki

TP- termin porodu

bo chyba dodajac 7 dni do ostaniej @ jakos termin porodu nie wyjdzie poprawny

źródło : http://www.we-dwoje.pl/termin;porodu,artykul,7728.html oraz

http://www.biomedical.pl/ciaza/ciaza...porodu-33.html i

http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/alendarzciazy.aspx

jelsi chodzi o ubrania, łózeczka, wózki to ja raczej poczekam az bede w bardziej zaawansowanej ciazy gdzies 7 miesiąc , owczywiscie wózek i łózeczko wybiore wczensiej ale zakupie dopiero przy końcu a i nawet moze moj "maz" isc do sklepu po łóżeczko i wozek jak ja bede w szpitalu lezec .

co do przesadow itd dostalam ostanio od położnej taki poradnik "Pytania i odpowiedzi dla przyszłych mam " i pisze t am miedzy innymi ze
szczepinia na grype w czasie ciązy nie sa wskazane,ze do dentysty nalezy chodzic raz na trzy miesiace w czasie ciązy, sa opisane poszczegolne skróty używane w usg i tak :
GS - średnica pecherzyka ciążowego
GRL - odległość miedzy główka a kością ogonową
BPD- wymiar dwuciemieniowy główki
HC - obwód główki
AC - obwód brzuszka
FL -długośc kości udowej
AFI - Indeks pływu owodniowego
FHR/ASP- akcja serca płodu

Jelsi chodzi o urode to :
czy będac w ciązy mozna farbować włosy ? czy farba nie zaszkodzi dziecku ?
- "w okresie ciazy nie trzeba rezygnowac z wizyt u fryziera. farbowanie, wykonywanie trwałej ondulacji, lakierowanie włósów henna sa całkowicie bepzieczne. Barwniki chemiczne maja kontakt tylko z włosem a znikome ilości środków które moga przeniknąc przez skóre głowy nie sa zagrożeniem dla płodu. Czasem zdarza sie, ze efekty tych zabiegów moga odbiegac od oczekiwanych z powodu zmian hormonalnych zachodzących w czasie ciązy.

i wiele pytan jak czy mozna miec paznokcie żelowe, czy wolno korzytsac z solarium czy wolno stosowac wsyztskie kosmetyki ? jak radzic sobie z rozstepami czy wolno uprawiac sport, czy mozna uprawiac seks .......

pozdrawiam

Ps. acha książeczka jest patronatu elevit ..zdrowy począdek życia

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora