Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Puszyste też piękne :) forum plotkowe !!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-12-05, 13:08   #3606
nice6irl
Zakorzenienie

Dot.: Puszyste też piękne :) forum plotkowe !!

Cytat:
Napisane przez ineczka7 Pokaż wiadomość
w jej wieku? żadne moim zdaniem, uznałaby je za zabawkę, chyba że chcesz mieć dodatkowy obowiązek w postaci psa. To jedyne zwierzę, któremu dziecko nie powinno zrobić krzywdy i które nie zaatakuje dziecka (jeśli kupisz mądrą rasę, u nas sprawdził się owczarek niemiecki, no ale to bydle jest i nie każdemu może pasować tak wielki pies w domu, brat nawet na nią właził a ona cierpliwie wszystko znosiła);
Wszelkie gryzonie zostałyby zamęczone (ubawiłam się jak rodzice kupowali dziecku koszatniczkę lub szynszylę, zwierzęta które powinno się mieć co najmniej parami i które potrzebują dużo rozsądnego zainteresowania), sama naobserwowałam się jak jedna moja uczennica męczyłą króliczka, koszmar. Mój brat dla odmiany dostał chomika, którym w końcu opiekować się i sprzątać mu musiałam ja. Koty nie wchodzą w grę, bo zwyczajnie w odpowiedzi na jakiekolwiek męczenie drapnęłyby albo ugryzły. Żółw? chociaż też bym się bała, że będzie budził zainteresowanie jak zabawka ("a co się stanie jak włożę mu paluszek w to miejsce gdzie schował główkę?"). No i zawsze liczyć się trzeba z tym, że to Ty będziesz musiała się tak naprawdę zajmować zwierzakiem, sprzątać, karmić, latać do weterynarza. I płacić za kupowanie nowych kabli, które każdy gryzoń chętnie skonsumuje(poza chomikiem, którego chyba nie trzeba wypuszczać na pobieganie po pokoju, a nie wyobrażam sobie trzymać większe gryzonie ciągle w ciasnej klatce).

Jeśli chodzi o małe dzieci to naprawdę chyba lepiej kupić pluszaka albo płaczącą lalkę albo elektroniczne zwierzątko i samemu zobaczyć jak szybko się znudzą.
Zgadzam się z ineczką
Mojej koleżanki siostra, która ma 3 latka dostała królika i teraz zwierzę to jest u tej mojej koleżanki w mieszkaniu, a nie u dzieciaczka. Bo takie maleństwo nie rozumie, że króliczka może zaboleć jak go przytuli z całych sił, albo, że trzeba dawać mu jeść.
Koleżanka za to nienawidzi tego królika, bo nie daje jej w nocy spać.
Bezsensowny był ten zakup i wcale nieprzemyślany.

Ewentulanie jeżeli już koniecznie chcesz mieć zwierzę to nie dla małej, tylko dla całej rodziny. Jeśli jesteś gotowa na nowe obowiązki i zajmowanie się kolejnym domownikiem to śmiało kupuj psa. Jeśli nie to w ostateczności można zastanowić się nad rybkami.